6 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomePurmerendKlanten Stadsverwarming Purmerend geconfronteerd met stijging warmtekosten in 2024 "gemiddeld 16 euro...

Klanten Stadsverwarming Purmerend geconfronteerd met stijging warmtekosten in 2024 “gemiddeld 16 euro per maand”

Purmerend – Klanten van Stadsverwarming Purmerend (SVP) zullen in het komende jaar gemiddeld bijna 200 euro meer betalen aan warmtekosten, zo heeft het warmtebedrijf dinsdag aangekondigd. De nieuwe tarieven markeren tevens het einde van het door de overheid ingestelde prijsplafond, dat vanaf 1 januari niet langer van kracht zal zijn.

Ondanks technische problemen eerder dit jaar bij de SVP die kampte met ernstige slijtage aan de verbrandingsketels in de biowarmtecentrale, stelt SVP dat deze kwesties niet de oorzaak zijn van de tariefsverhoging. In februari moest de centrale overschakelen op aardgas, wat resulteerde in een financiële tegenvaller van 11,4 miljoen euro. Desondanks geeft SVP aan dat deze kosten niet meegewogen bij het bepalen van de nieuwe tarieven.

ACM

De tarieven voor 2024 zijn vastgesteld volgens de richtlijnen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die jaarlijks bepaalt wat de maximale warmtetarieven mogen zijn. Dit gebeurt op basis van actuele gastarieven, met als doel ervoor te zorgen dat klanten niet meer betalen dan de gemiddelde gasverbruiker.

Hoewel SVP in het verleden trachtte onder de maximumtarieven van de ACM te blijven, wordt dit jaar vastgehouden aan de maximale stijging. Om dit te compenseren keert het Tarief Spaarzaam terug voor zuinige klanten, wat resulteert in lager vastrecht maar hogere variabele tarieven.

Maximum tarief

Voor 2024 geldt een maximumtarief van 46,69 euro per gigajoule, aanzienlijk lager dan het tarief van meer dan 90 euro vorig jaar. Dit is te wijten aan de daling van gasprijzen, waardoor het eerder ingestelde prijsplafond van 47,38 euro per gigajoule is losgelaten.

Ondanks de verlaging van de tarieven per gigajoule, wordt het vastrecht in 2024 met 34,5 procent verhoogd. SVP geeft aan dat dit komt door de daling in het variabele tarief en de gestegen kosten van personeel en materialen. Klanten met een afleverset eigendom van SVP betalen volgend jaar 795,88 euro, plus het verbruik. Voor klanten met een eigen afleverset stijgt het vastrecht naar 650,50 euro per jaar.

De gemiddelde warmteklant zal per maand ongeveer 16 euro meer gaan betalen. Over het hele jaar 2024 komt dit neer op bijna 200 euro extra. Om te voorkomen dat klanten enorme bedragen moeten bijbetalen, worden de voorschotten door de SVP vanaf januari verhoogd, met verrekening bij de jaarafrekening.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Gemiddeld 16 euro meer ?? de criminelen willen van mij 40 dat ik euro meer ik betaal !! nu maandelijks 83 euro het verbruik word iedere week doorgegeven met die zogenaamde slimme meter !! en komen ze ineens aan dat ik voorschot moet betalen van 123 euro in de maand ,ik ben er zo langzaam klaar me met dat graai tuig ze gaan maar centen bedelen bij Jetten of Rutte of Kaag of Olegrongen .ik ga uitzoeken of ik ellectrische boilers kan laten plaatsen en die smerige stadsverarming afsluiten !! ze zullen wel astronomische bedragen gaan eisen voor verwijderen zo’n tuig is het wel .

  2. Wat een gedrocht is de SVP toch. Recht lullen wat krom is , als het eruit ziet als een drol,
    en het ruikt als een drol is het gewoon een hoop schijt.
    Ik ben zo blij dat ik in mijn wijk geen SVP heb!
    En Harry VerrotteGans u treedt nog steeds niet af, waar blijven de moties van wantrouwen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
82 %
4.9kmh
99 %
wo
10 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.