8 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeRegionaalDreigingsniveau Nederland naar substantieel "Reële kans op terroristische aanslag"

Dreigingsniveau Nederland naar substantieel “Reële kans op terroristische aanslag”

Nederland – In het recent gepubliceerde Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van december 2023 heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aangekondigd dat het dreigingsniveau voor Nederland is verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Deze verhoging betekent dat er nu een reële kans bestaat op een terroristische aanslag in Nederland.

De beslissing om het dreigingsniveau te verhogen is gebaseerd op diverse ontwikkelingen. Het voortdurende gewelddadige conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, koranschendingen in Europese landen, en oproepen tot aanslagen door terroristische organisaties hebben de dreiging vanuit het jihadisme vergroot.

Jihadistische aanslagen

Recente aanslagen in buurlanden en arrestaties van verdachten met de intentie om jihadistische aanslagen te plegen, dienden als concrete voorbeelden die hebben bijgedragen aan de verhoogde alertheid. Er zijn ook in Nederland enkele voorbeelden bekend van jonge jihadisten die buiten de gekende fysieke netwerken om radicaliseren, onder invloed van online propaganda en aanjagers of door losse online contacten met medestanders in binnen- en buitenland.

Arrestaties laten zien dat zij kunnen overgaan op het plannen van aanslagen, al dan niet in samenwerking met gelijkgestemden door heel Europa. Het gaat hierbij om nog relatief kleine aantallen.

Radicalisering

Naast de jihadistische dreiging benadrukt het rapport ook de voortdurende dreiging vanuit rechts-extremisme en anti-institutioneel extremisme. De online dimensie speelt een cruciale rol in de radicalisering van zowel jonge jihadisten als rechtsextremisten, waardoor de aanpak van extremisme zich steeds meer richt op het online domein. Extremisten gebruiken het internet voor de verspreiding van propaganda, netwerkvorming en het vinden van nieuwe contacten. Ook de online haat richting Joden en lhbtiq+’ers neemt in Nederland toe.

Het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland biedt een gedetailleerd overzicht van de situatie en geeft veiligheidspartners de informatie die ze nodig hebben om passende maatregelen te nemen. Er zijn momenteel geen standaardmaatregelen of landelijke adviezen gekoppeld aan het verhoogde dreigingsniveau, maar veiligheidspartners, waaronder politie, gemeenten en ministeries, worden aangespoord om alert te blijven en indien nodig aanvullende maatregelen te overwegen.

Algehele paraatheid

De NCTV benadrukt ook de toegenomen rol van online platforms in het verspreiden van extremistische propaganda, en daarom wordt een Versterkte Aanpak Online geïmplementeerd om deze dreiging aan te pakken. Het rapport sluit af met het benadrukken van de algehele paraatheid van Nederland in het tegengaan van terrorisme, waarbij een samenwerkend netwerk van organisaties, expertise en wettelijke bevoegdheden wordt ingezet om aanslagen te voorkomen en extremisme te bestrijden.

Lees het gehele rapport hieronder:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
8 ° C
10 °
6.1 °
73 %
1.3kmh
32 %
di
8 °
wo
10 °
do
9 °
vr
7 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.