22 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomeVrije tijdBelangrijke tips voor het onderhouden van je autoverlichting

Belangrijke tips voor het onderhouden van je autoverlichting

Je autoverlichting is een essentieel onderdeel van je voertuig. Het zorgt niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk om regelmatig je autoverlichting te controleren en indien nodig te onderhouden. In dit artikel geven we je belangrijke tips voor het onderhouden van je autoverlichting.

Hoe vaak moet je je autoverlichting controleren?

Het is aan te raden om je autoverlichting minstens één keer per maand te controleren. Dit kun je eenvoudig zelf doen door je auto voor een muur of garagepoort te parkeren en de verschillende lichten te testen. Controleer alle koplampen en achterlichten van uw voertuig, evenals uw koplampen, remlichten, richtingaanwijzers en mistlichten. Zorg ervoor dat alle lampen goed werken en vervang eventuele kapotte lampen direct. De Verlichting controleren is essentieel voor iedere autogebruiker, want zodra je verlichting niet goed werkt, ben je letterlijk een gevaar op de weg – voor jezelf en voor andere weggebruikers.

De verschillende soorten autoverlichting die je moet onderhouden

Er zijn verschillende soorten autoverlichting die regelmatig onderhoud nodig hebben. De belangrijkste zijn:

 • Koplampen: deze zorgen ervoor dat je goed zicht hebt op de weg en dat andere weggebruikers jou goed kunnen zien. Controleer regelmatig of de koplampen nog goed werken en vervang indien nodig de lampen.
 • Achterlichten: deze zorgen ervoor dat andere weggebruikers jouw auto goed kunnen zien, vooral in het donker. Controleer regelmatig of de achterlichten nog goed werken en vervang indien nodig de lampen.
 • Remlichten: deze geven aan andere weggebruikers aan dat je remt. Controleer regelmatig of de remlichten nog goed werken en vervang indien nodig de lampen.
 • Richtingaanwijzers: deze geven aan andere weggebruikers aan welke kant je op wilt gaan. Controleer regelmatig of de richtingaanwijzers nog goed werken en vervang indien nodig de lampen.
 • Mistlampen: deze zorgen ervoor dat je beter zicht hebt bij mistig weer. Controleer regelmatig of de mistlampen nog goed werken en vervang indien nodig de lampen.

Stappenplan voor het vervangen van een lampje

Het vervangen van een lampje in de autoverlichting is een doorgaans eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren. Hier is een handig stappenplan om ervoor te zorgen dat je deze klus moeiteloos zelf kunt klaren:

 1. Identificeer het juiste lampje: begin met het controleren van de handleiding van je auto of zoek online om ervoor te zorgen dat je het juiste vervangende lampje hebt voor het specifieke type verlichting dat je wilt vervangen.
 2. Zet de auto uit: voorkom elektrische schokken en zorg ervoor dat de auto is uitgeschakeld. Verwijder de sleutel uit het contact om extra veiligheid te waarborgen.
 3. Open de motorkap: til de motorkap op en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Zoek vervolgens de achterkant van de koplamp of het achterlicht waar het te vervangen lampje zich bevindt.
 4. Losdraaien van de fitting: draai voorzichtig de fitting van het oude lampje los. Let op eventuele vergrendelingsmechanismen of beugels die moeten worden ontgrendeld om de fitting vrij te geven.
 5. Verwijder het oude lampje: haal het oude lampje voorzichtig uit de fitting. Vermijd het aanraken van het glas met je blote handen, omdat de oliën op je huid de levensduur van het lampje kunnen verminderen.
 6. Plaats het nieuwe lampje: plaats het nieuwe lampje in de fitting en draai deze met de klok mee vast. Zorg ervoor dat het stevig zit, maar forceer het niet.
 7. Controleer de werking: voordat je alles weer monteert, schakel je de autoverlichting in om te controleren of het nieuwe lampje correct werkt. Dit zorgt ervoor dat je geen onaangename verrassingen tegenkomt na het monteren van de fitting.

De juiste manier om je koplampen af te stellen

Goed afgestelde koplampen zijn essentieel voor een veilige rit. Het is belangrijk dat je koplampen niet te hoog of te laag staan afgesteld. Volg onderstaande stappen om je koplampen correct af te stellen:

 1. Parkeer je auto op een vlakke ondergrond, ongeveer vijf meter van een muur of garagepoort.
 2. Zet je koplampen aan en kijk naar de lichtbundel op de muur of garagepoort.
 3. De lichtbundel moet horizontaal zijn en iets naar beneden aflopen.
 4. Gebruik de stelschroeven aan de achterkant van de koplampen om de hoogte aan te passen.
 5. Controleer na het afstellen of de lichtbundel nog steeds horizontaal is en iets naar beneden afloopt.
 6. Herhaal indien nodig de stappen voor de andere koplamp.
 7. Klaar is Kees! Je kunt de weg weer op.

Wat te doen bij een kapot achterlicht

Als je achterlicht kapot is, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen. Een kapot achterlicht kan leiden tot boetes en is gevaarlijk voor jou en andere weggebruikers. Volg het eerder genoemde stappenplan voor het vervangen van een lampje om het kapotte achterlicht te vervangen, want zo gemakkelijk is het echt om een lampje te vervangen.

Door regelmatig je autoverlichting te controleren en indien nodig te onderhouden, zorg je ervoor dat je veilig de weg op kunt. Volg de bovenstaande tips en je zult altijd goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Veiligheid gaat boven alles!Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
22 ° C
22.8 °
20.5 °
70 %
1.3kmh
69 %
di
21 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.