18.3 C
Purmerend
dinsdag 14 mei 2024
HomeRegionaalRijksoverheid waarschuwt voor toenemend aantal nepberichten van bezorgdiensten

Rijksoverheid waarschuwt voor toenemend aantal nepberichten van bezorgdiensten

Regionaal – Uit recent onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat maar liefst drie op de vijf Nederlanders weleens een nepbericht ontvangen dat van een bezorgdienst lijkt te komen. Het verontrustende is dat een groot deel van de ontvangers de afzender onvoldoende controleert. Bijna de helft van de mensen die weleens nepberichten ontvangen, checkt het bericht nauwelijks als zij een vergelijkbaar bericht verwachten. Opgelet dus voor online criminelen die zich voordoen als bezorgdienst.

Met de naderende feestdagen waarin miljoenen Nederlanders hun kerstinkopen thuis laten bezorgen, vormen de nepberichten een extra risico. Te midden van de berichten over de status van de bezorging valt een nepbericht veel minder op. Om bewustwording te creëren en mensen te waarschuwen lanceert de Rijksoverheid de campagne ‘Laat je niet interneppen’. De boodschap luidt: controleer goed de afzender van online berichten en klik bij twijfel het bericht weg.

Misleidende praktijken

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius waarschuwt voor de misleidende praktijken van online criminelen: “Online criminelen maken misbruik van je goede vertrouwen door zich voor te doen als een bekende organisatie. Deze criminelen weten dat veel mensen een nepbericht minder goed herkennen als ze op zo’n moment daadwerkelijk een soortgelijk bericht verwachten. Zeker in de drukke maand december. Daarom zeg ik: ‘laat je niet interneppen’!”

Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de Nederlanders weleens een nepbericht via e-mail, sms of WhatsApp ontvangt, waarvan de helft zelfs één of meerdere keren per maand. Hoewel bijna negen op de tien mensen (86%) de afzender controleren als ze twijfelen aan de betrouwbaarheid van een online bericht, besteedt bijna de helft (43%) daar minder aandacht aan wanneer ze op dat moment een bericht van die vermeende organisatie verwachten.

Valse link

De gevolgen van minder aandachtig controleren zijn niet gering. Mensen die minder aandacht besteden aan het controleren, klikken bijna drie keer zo vaak op een valse link. De meest voorkomende gevolgen van het klikken op een valse link zijn een geïnfecteerd apparaat met een virus, malware of spyware, en financiële schade.

Frederiek Burlage, Cybercrime Specialist van de Politie, benadrukt het belang van alertheid: “Ook al verwacht je een bericht van een bedrijf of overheidsinstantie, het is belangrijk om alert te blijven en de afzender te controleren voordat je op een link in zo’n bericht klikt.”

Laat je niet interneppen

De meerjarige campagne ‘Laat je niet interneppen’, ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, roept mensen op om goed de afzender van online berichten te checken en bij twijfel weg te klikken of te swipen. Meer informatie over het herkennen van online misleiding en hoe hiermee om te gaan, is te vinden op de website hieronder.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,909FansLike
2,551VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
18.3 ° C
19.4 °
16.7 °
78 %
1.3kmh
10 %
ma
18 °
di
24 °
wo
20 °
do
19 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.