5.3 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeRegionaalVerbod op verkoop van zoete smaakjes in E-sigaretten vanaf 1 januari 2024

Verbod op verkoop van zoete smaakjes in E-sigaretten vanaf 1 januari 2024

Den Haag – Vanaf 1 januari 2024 is het niet langer toegestaan e-sigaretten met smaakjes zoals tompouce, bubblegum of kersen te verkopen. Het smaakjesverbod is een ingrijpende maatregel van het kabinet, gericht op het indammen van de opmars van e-sigaretten, ook wel bekend als ‘vapes’, met name onder jonge gebruikers. Recente bevindingen van het Trimbos Instituut tonen aan dat ongeveer één op de vijf jongeren (12-25 jaar) het afgelopen jaar vapes heeft gebruikt.

Het doel van het smaakjesverbod is tweeledig: het terugdringen van de groeiende populariteit van vapes onder jongeren en het beschermen van de gezondheid van de jeugd. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) benadrukt het belang van deze maatregel: “We kijken hier al even naar uit, maar vanaf 1 januari komt er echt een einde aan de verkoop van die rare zoete smaakjes van vapes.”

Gezondheidsrisico’s en jonge doelgroep

De staatssecretaris vervolgt: “Smaken als ‘unicorn-vanilla’ of ‘rainbow-lollipop’ zijn overduidelijk niet bedoeld om volwassen rokers van hun tabaksverslaving af te helpen, maar gericht op het aanspreken van een nieuwe jonge doelgroep. Het gebruik van e-sigaretten brengt niet alleen gezondheidsrisico’s met zich mee, maar ongeveer 70% van de vapers combineert het ook met traditioneel roken.”

Handhaving door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start direct in januari met de handhaving van het smaakjesverbod. Verkopers hebben een jaar de tijd gehad om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Het toezicht richt zich voornamelijk op bedrijven die e-sigaretten/vapes in Nederland op de markt brengen, inclusief producenten, importeurs, distributeurs en fysieke verkooppunten zoals winkels.

De NVWA zal boetes opleggen bij het in de handel brengen van vapes met smaken die niet voldoen aan de eisen uit de Tabaks- en rookwarenwet. Alleen e-sigaretten met tabakssmaak mogen nog verkocht worden. Boetes kunnen oplopen tot € 4.500, zoals vastgelegd in de Tabaks- en rookwarenwet. Bovendien kan de NVWA producenten, importeurs en distributeurs via een last onder dwangsom (LOD) aansporen om producten uit de handel te halen, met dwangsommen die per bedrijf kunnen variëren en aanzienlijk hoger kunnen zijn dan € 4.500.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,797FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
5.3 ° C
7 °
2.9 °
82 %
4kmh
97 %
wo
9 °
do
8 °
vr
9 °
za
9 °
zo
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.