16.4 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendPurmerend aantrekkelijk voor starters op de huizenmarkt

Purmerend aantrekkelijk voor starters op de huizenmarkt

Regionaal – De huizenmarkt in Nederland kent grote verschillen tussen de gemeenten, zowel voor starters als voor doorstromers. Uit een analyse van De Hypotheekshop blijkt dat starters in 2023 gemiddeld de hoogste hypotheken hebben aangevraagd in Laren, Bloemendaal en Landsmeer, terwijl ze in Den Helder, Pekela en Noord-Beveland de laagste hypotheken hebben gekregen.

Ook zijn er gemeenten waar starters meer lenen dan doorstromers, zoals Purmerend, Lelystad en Almere.

Laren en Bloemendaal het duurst

Starters op de huizenmarkt hebben vorig jaar in Laren gemiddeld een hypotheek van €666.975 aangevraagd, het hoogste bedrag van alle gemeenten in Nederland. Om zo’n hoge hypotheek te kunnen krijgen, moet je alleen of samen ongeveer €135.000 per jaar verdienen, volgens De Hypotheekshop. Laren staat bekend als een rijken-enclave, waar veel bekende Nederlanders wonen.

Bloemendaal is na Laren de duurste startersgemeente, met een gemiddelde hypotheek van €621.449. Ook hier moet je een flink inkomen hebben om een huis te kunnen kopen.

Den Helder en Pekela het goedkoopst

Aan de andere kant van het spectrum zijn er gemeenten waar starters relatief weinig hoeven te lenen om een huis te kopen. Den Helder is de goedkoopste gemeente voor starters, met een gemiddelde hypotheek van €200.420. Om die hypotheek te bemachtigen, moet je samen of alleen ongeveer €50.000 per jaar verdienen, dus wel stevig boven modaal.

Ook goedkoop om te starten zijn het Groningse Pekela met €203.402, het Zeeuwse Noord-Beveland met €203.779, Heerlen met €209.715 en Oldambt in Groningen met €210.159. Deze gemeenten hebben vaak een lagere bevolkingsdichtheid, minder voorzieningen en een lagere economische groei dan de duurdere gemeenten.

Purmerend en Lelystad populair bij starters

Uit de analyse van De Hypotheekshop blijkt ook dat er gemeenten zijn waar starters meer lenen dan doorstromers. Dit zijn gemeenten die aantrekkelijker zijn voor starters dan voor mensen die al een huis hebben en een ander huis willen kopen.

In Purmerend leenden starters €350.877 en doorstromers €317.798. Purmerend ligt vlakbij Amsterdam en biedt hiermee een goed alternatief voor starters die de hoofdstad te duur vinden.

Ook in Lelystad is de verdeling scheef, met €326.944 voor starters tegen €304.926 voor doorstromers. Lelystad is de hoofdstad van Flevoland en heeft veel nieuwbouw en ruimte. Andere gemeenten in dit lijstje zijn Zaanstad, Capelle aan den IJssel en Almere.

Expats drijven de prijzen op

Een opvallende factor die meespeelt in de huizenmarkt is de aanwezigheid van expats, oftewel buitenlanders die voor werk of studie naar Nederland komen. Zij worden ook als starters beschouwd, omdat ze voor het eerst een huis kopen in Nederland.

„Opvallend zijn ook de hoge hypotheken voor starters in de buurgemeenten van Amsterdam. Hier draagt ook de aanwezigheid van expats aan bij, die eveneens als starters op de Nederlandse koopwoningmarkt worden beschouwd”, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop.

Zo prijken Landsmeer (€567.541) en Amstelveen (€531.680) ook in de top-5 van duurste startersgemeenten. Amsterdam staat pas op plaats 10 met €448.297. Expats hebben vaak een hoog inkomen en zijn bereid om veel te betalen voor een huis in de buurt van hun werk of studie.

Noord-Holland bovenaan, Zeeland onderaan

In het algemeen geldt dat de huizenmarkt in Noord-Holland het duurst is, zowel voor starters als voor doorstromers. Starters (€391.000) en doorstromers (€408.000) in Noord-Holland hebben vorig jaar gemiddeld de hoogste hypotheekaanvragen gedaan.

In heel Nederland bedroegen de gemiddelde hypotheekbedragen vorig jaar voor starters en doorstromers respectievelijk €323.000 en €342.000. De gemiddelde hypotheken in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland lagen in 2023 duidelijk lager.

De Hypotheekshop baseert zijn analyse op gegevens van het Hypotheken Data Netwerk, waarin de meeste hypotheekverstrekkers zijn vertegenwoordigd.

De cijfers geven een beeld van de ontwikkelingen op de huizenmarkt in Nederland in 2023.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Starters in Purmerend €391.000
    HOE DAN???? Wat voor baan heb je dan????
    Maak het voor de starters ( 18-30jaar) eens ECHT betaalbaar!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
16.4 ° C
17.2 °
15.5 °
67 %
0.9kmh
6 %
wo
16 °
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.