8 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomePurmerendSpreidingswet: Purmerend moet 515 asielzoekers opvangen maar gaat uit van regionale afspraken

Spreidingswet: Purmerend moet 515 asielzoekers opvangen maar gaat uit van regionale afspraken

Purmerend – De gemeente Purmerend moet 515 asielzoekers gaan opvangen. Dit blijkt uit vandaag uitgekomen cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De opgave voor geheel Noord-Holland is 16.920 opvangplaatsen. Landelijk gaat het om 96.000 opvangplaatsen.

In de Veiligheidsregio Zaanstreek/Waterland zijn echter in 2023 afspraken gemaakt over de verdeling van ontheemden. De zeven gemeenten in de regio Zaanstreek- Waterland nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de verschillende opgaven voor opvang van vluchtelingen.

Draagvlak

Vanuit de gezamenlijkheid zijn de opgaven in de regio verdeeld, blijkt uit antwoorden van de gemeente Purmerend aan de PVV fractie Purmerend. Dit komt, volgende de gemeente Purmerend, het draagvlak, de effectiviteit en de efficiëntie ten goede. De gemeente Purmerend ziet deze regionale aanpak dan ook onder de Spreidingswet als een goede werkwijze.

Regionaal

De afspraken in de regio zijn als volgt verdeeld: Zaanstad organiseert de asielopvang, Purmerend het restant van de opdracht opvang van ontheemden uit Oekraine en de vijf andere gemeenten de opvang van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV).

De gemeente Purmerend vangt op dit moment circa 550 Oekraïense ontheemden op die vanuit de Richtlijn Tijdelijke Bescherming recht hebben op opvang. Daarnaast huurt het COA het Van der Valk hotel in de Zuidoostbeemster waar circa 80 statushouders verblijven.

Cijfers omliggende gemeenten

De cijfers van de omliggende gemeenten zijn als volgt: Edam-Volendam 236, Waterland 113, Landsmeer 76 en Wormerland 98 asielzoekers volgens de indicatieve verdeling.

Geen beleid

Er wordt in de gemeente Purmerend geen beleid gemaakt over de Spreidingswet. De gemeente Purmerend zet in op het gedeelte van de regionale afspraak, namelijk het opvangen van het surplus van ontheemden uit Oekraine.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
8 ° C
10 °
6.1 °
73 %
1.3kmh
32 %
di
8 °
wo
10 °
do
9 °
vr
7 °
za
7 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.