8.6 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomeRegionaalDiscriminatie.nl Zaanstreek-Waterland registreert recordaantal meldingen in 2023

Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland registreert recordaantal meldingen in 2023

Regionaal – De antidiscriminatievoorziening Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland heeft in 2023 een forse stijging gezien in het aantal meldingen over ongelijke behandeling en intolerantie. Het gaat om 166 meldingen, het hoogste aantal in de ruim 28 jaar dat de organisatie bestaat.

De toename is niet alleen ten opzichte van 2022, toen er 131 meldingen waren, maar ook in vergelijking met eerdere jaren. In 2014 en 2021 waren er incidentele uitschieters door klachten over de ‘minder minder’-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders en over de coronamaatregelen van de overheid. Deze gevallen buiten beschouwing latend, is er sprake van een constante stijging sinds 2017, zowel in de regio als landelijk.

Verharding en polarisatie

Volgens Discriminatie.nl, voorheen Bureau Discriminatiezaken, hangt de stijging samen met de verharding en polarisatie van de Nederlandse samenleving. Een campagne om de naamsbekendheid en meldingsbereidheid te vergroten, kan ook een rol hebben gespeeld.

De meeste meldingen in 2023 gingen over discriminatie op grond van ras/afkomst/huidskleur, seksuele gerichtheid en in de openbare ruimte. Vooral bij seksuele gerichtheid was er een ruime verdubbeling, van 14 naar 31 meldingen.

In de openbare ruimte ging het vaak om bekladdingen en bedreigingen, met name gericht tegen LHBTIQ±uitingen zoals Regenboogbankjes en -vlaggen. Discriminatie.nl noemt dit een zorgelijke ontwikkeling en verwacht voorlopig geen verbetering.

Regio Waterland

De regio Waterland was verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging, met name Purmerend (van 30 naar 54 meldingen) en de gemeente Waterland (van 8 naar 14). Zaanstad volgde op de derde plaats (van 70 naar 80).

Naast de meldingen ontving Discriminatie.nl ook 112 informatieverzoeken, meer dan ooit tevoren. Dit kwam mede door de inzet van een nieuwe medewerker die contacten legde met externe organisaties. Ook gaf de organisatie voorlichting aan 2737 leerlingen, meer dan in 2022. Discriminatie.nl merkte echter wel dat het moeilijker was om scholen te interesseren voor projecten over seksuele diversiteit, die wettelijk verplicht zijn als lesstof. Het bureau kreeg de indruk dat scholen soms gevoelig zijn voor weerstand van ouders tegen het aanbodSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.6 ° C
9.5 °
6.7 °
76 %
3.1kmh
100 %
ma
8 °
di
10 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.