9.5 C
Purmerend
zaterdag 20 april 2024
HomeRegionaalAmsterdam viert 750 jaar in 2025 met feest op autoloze A10

Amsterdam viert 750 jaar in 2025 met feest op autoloze A10

Regionaal – Amsterdam zal in 2025 zijn 750e verjaardag vieren met een uniek evenement: een groot feest op een autoloze A10. Dat heeft burgemeester Femke Halsema aangekondigd. “Het is een bijzondere mijlpaal voor onze hoofdstad, die we samen willen vieren op een spectaculaire locatie, op de langste dag van het jaar.”

Het idee om de A10 om te toveren tot een feestterrein komt van een groep van ruim honderd Amsterdammers, die het tien jaar geleden bedachten. Zij wilden de snelweg, die vaak symbool staat voor de drukte en vervuiling in de stad, een positieve draai geven.

“We willen laten zien dat de A10 meer is dan een asfaltlint. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, plezier kunnen maken en de diversiteit en creativiteit van Amsterdam kunnen ervaren”, zegt een van de initiatiefnemers. Eén rijrichting is vrij voor het evenement, de andere rijrichting blijft open voor nood- en hulpdiensten.

Beeld: gemeente Amsterdam

21 juni 2025

Het feest op de A10 zal plaatsvinden op zaterdag 21 juni 2025, de langste dag van het jaar. De dag ervoor, na de avondspits, zal de snelweg worden afgesloten vanaf de afslag naar de A1 tot de afslag naar de A5. Op een traject van 15 kilometer zullen verschillende podia, attracties, sportvelden, kunstwerken en eetkraampjes worden opgebouwd.

Het programma zal voor ieder wat wils bieden, van muziek, theater en dans tot spelletjes, workshops en lezingen. Het feest is gratis toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor Amsterdammers, maar ook voor bezoekers uit de rest van het land en het buitenland.

Hoogtepunt

Het feest op de A10 is het hoogtepunt van een jaar vol festiviteiten ter ere van de 750e verjaardag van Amsterdam. De stad werd officieel gesticht op 27 oktober 1275, toen graaf Floris V de Amsterdammers een tolprivilege verleende. Sindsdien is Amsterdam uitgegroeid tot een wereldstad met meer dan 800.000 inwoners en een rijke geschiedenis, cultuur en economie.

Om dit te vieren, zullen er in 2025 allerlei evenementen, tentoonstellingen, projecten en acties worden georganiseerd in de hele stad, met als thema ‘Amsterdam, stad van iedereen’

Kopfoto: Envato – PD-Media

Meer informatie op:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Dit is natuurlijk een vroege 1 april grap?
    Wat een dom wijf is die Halsema toch, GL de ondergang van Nederland!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,875FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.5 ° C
10.6 °
8.3 °
74 %
7.2kmh
98 %
za
9 °
zo
10 °
ma
9 °
di
10 °
wo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.