8.3 C
Purmerend
dinsdag 16 april 2024
HomePurmerendLeeghwaterbad sloot recreatiebad tijdelijk vanwege waterkwaliteit

Leeghwaterbad sloot recreatiebad tijdelijk vanwege waterkwaliteit

Purmerend – Het recreatiebad van het Leeghwaterbad in Purmerend is op 23 februari jl. gesloten geweest om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit was nodig omdat het zwembad de weken daarvoor een enorme toename van bezoekers heeft gezien, vooral uit de regio.

Dit heeft mogelijk te maken met de voorjaarsvakantie, de recente aanpassing van speeltoestellen en de populariteit van het zwembad op TikTok. De andere activiteiten in het zwembad, zoals doelgroepen, banenzwemmen en zwemles, hebben gewoon doorgang kunnen vinden.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit in zwembaden wordt sinds 1 januari 2024 geregeld door de omgevingswet, die strengere eisen stelt dan de vorige wetgeving. Een belangrijke indicator voor de waterkwaliteit is het gehalte aan gebonden chloor, dat een maat is voor de vervuiling van het water. Hoe meer mensen in het water zijn, hoe hoger dit gehalte wordt.

Norm mogelijk overschreden

De technische installaties van het zwembad kunnen dit gehalte corrigeren door het gebonden chloor weg te filteren, maar hebben een maximale capaciteit. Op 22 februari bleek dat de verwachte bezoekersaantallen voor het weekend daarop zo hoog waren dat de norm voor het gebonden chloor waarschijnlijk overschreden zou worden. Dit zou betekenen dat het zwembad direct gesloten zou moeten worden of dat de bezoekers in water zouden zwemmen dat niet aan de wettelijke normen voldoet.

Om dit te voorkomen, besloot Spurd, de exploitant van het zwembad, om het recreatiebad op 23 februari te sluiten. Dit gaf de installaties de tijd om het water weer op peil te brengen voor het weekend daarop.

Verbeteren installaties

Spurd laat weten dat het werkt aan het verbeteren van de installaties om te kunnen blijven voldoen aan de hogere eisen van de omgevingswet. Zo heeft Spurd al geïnvesteerd in ultraviolet licht, dat een aantal ziektekiemen doodt en de behoefte aan chloor vermindert. Ook heeft Spurd de ambitie om de huidige chloorinstallatie om te bouwen naar zout-elektrolyse, een milieuvriendelijker alternatief.

Spurd benadrukt dat het de populariteit van het Leeghwaterbad waardeert, maar dat het ook de veiligheid en de gezondheid van de bezoekers wil waarborgen. Spurd heeft de bezoekers op 22 februari geïnformeerd over de sluiting via de website, de sociale media en waar mogelijk rechtstreeks contact. Ook was de webkassa gesloten, zodat bezoekers niet online kaartjes konden kopen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.3 ° C
9 °
7.4 °
79 %
6.7kmh
100 %
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.