9.2 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomeRegionaalSchrikkeldag: een bijzondere dag voor jarigen en bruidsparen

Schrikkeldag: een bijzondere dag voor jarigen en bruidsparen

Regionaal – Vandaag, 29 februari 2024, is een bijzondere dag voor veel mensen in Nederland. Het is schrikkeldag, een dag die maar eens in de vier jaar voorkomt. Dat betekent dat ruim 11 duizend mensen vandaag hun verjaardag kunnen vieren op de juiste datum. Ook is schrikkeldag een populaire dag om te trouwen of een huwelijksjubileum te vieren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een verjaardag op schrikkeldag is zeldzaam, omdat het maar een keer in de vier jaar gebeurt. Vandaag kunnen 370 kinderen, die vier jaar geleden zijn geboren, voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag vieren. In totaal zijn ruim 11 duizend mensen in Nederland op schrikkeldag jarig. Dit jaar worden 8 van hen honderd jaar.

Volgens het CBS worden er in een schrikkeljaar op de 29e iets minder kinderen geboren dan op een vergelijkbare weekdag in februari. Zo werden er in 2020 op een gemiddelde zaterdag in februari 391 kinderen geboren en op zaterdag 29 februari 362. Ook in eerdere schrikkeljaren is een soortgelijk verschil zichtbaar.

In Purmerend zijn er dit jaar 54 personen jarig op deze schrikkeldag.

Huwelijk

Schrikkeldag is ook een geliefde dag om in het huwelijksbootje te stappen. In februari wordt doorgaans weinig getrouwd, maar een bijzondere dag als schrikkeldag is wel populair. Op zaterdag 29 februari 2020 traden 109 stellen in het huwelijk, tegen 53 op een gemiddelde zaterdag in februari dat jaar. Ook op eerdere schrikkeldagen werd meer getrouwd dan op dezelfde weekdag in die maand. Schrikkeldag 2000 was relatief populair: er trouwden bijna drie keer zoveel stellen als normaal op een dinsdag in februari dat jaar.

In 2020 had schrikkeldag ook concurrentie van andere populaire datums. Zo gaven 81 stellen elkaar het jawoord op 02-02-2020, wat relatief veel is voor een zondag omdat er dan normaal gesproken heel weinig getrouwd wordt. Op een gemiddelde zondag in februari 2020 waren dat maar 8 stellen. Ook op donderdag 20-02-2020 trouwden relatief veel stellen, ruim acht keer meer dan op een andere donderdag in februari.

Schrikkelhuwelijksjubileum

Vandaag, 29 februari 2024, vieren bijna 2 200 echtparen hun schrikkelhuwelijksjubileum. Daarvan vieren 122 paren dat ze vier jaar getrouwd zijn en de meesten (349 paren) vieren hun achtjarig jubileum. Daarnaast zijn er 106 echtparen die hun robijnen (40 jaar) bruiloft vieren, en 9 stellen bereiken met 60 jaar huwelijk de status van diamanten bruidspaar.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,900FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
9.2 ° C
10.7 °
7.3 °
47 %
1.3kmh
68 %
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.