13.1 C
Purmerend
vrijdag 12 april 2024
HomeRegionaalLuchtalarm verdwijnt eind 2025, NL-Alert neemt het over

Luchtalarm verdwijnt eind 2025, NL-Alert neemt het over

Regionaal – Het luchtalarm, dat inwoners waarschuwt in geval van nood, gaat eind volgend jaar verdwijnen. Dat schrijft demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is NL-Alert inmiddels zo verbeterd dat het luchtalarm nauwelijks nog voordelen biedt.

Het luchtalarm, dat bestaat uit 4200 sirenes die elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden getest, is sinds 1998 in gebruik. Maar het is niet altijd goed te horen, vooral niet binnen gebouwen of in drukke omgevingen.

NL-Alert daarentegen kan meer informatie geven over de aard en de locatie van een calamiteit, en kan ook mensen bereiken die doof of slechthorend zijn. Bovendien is het goedkoper om te onderhouden dan het luchtalarm, dat eind 2025 aan vervanging toe is.

Afschaffen al langer plan

Het afschaffen van het luchtalarm is al langer een plan van de overheid, maar werd steeds uitgesteld omdat NL-Alert nog niet optimaal werkte. Zo waren er problemen met de ontvangst van de berichten in buitengebieden en grensregio’s, en kregen sommige mensen de berichten meerdere keren binnen.

Maar volgens een onderzoek van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, dat vorig jaar werd uitgevoerd, heeft NL-Alert zich de afgelopen jaren bewezen als een effectief en betrouwbaar waarschuwingsmiddel. Sinds de start in 2012 is NL-Alert 538 keer ingezet bij verschillende soorten incidenten, zoals branden, explosies, gaslekken en schietpartijen.

NL-Alert-app

Ook is er een NL-Alert-app beschikbaar, die extra informatie en adviezen kan geven. Het laatste testbericht, dat in december 2023 werd verstuurd, bereikte 92 procent van de Nederlanders.

De minister wil het luchtalarm eind 2025 uitzetten en begin 2026 ontmantelen. Op sommige plekken waar een verhoogd risico is, zoals bij chemische fabrieken of kerncentrales, zullen nog wel extra waarschuwingssystemen blijven bestaan, zoals geluidswagens, luidsprekers of sms-diensten.

De minister roept alle Nederlanders op om hun mobiele telefoon geschikt te maken voor NL-Alert, zodat ze altijd op de hoogte zijn van mogelijke gevaren in hun omgeving. Check hiervoor de verschillende app-stores.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Belachelijk, met de dreiging van Rusland zijn we dus niet meer beschermd tegen de Russische raketten. Eerst leggen ze via een cyberaanval de telefoon en het internet verkeer plat en komen de bommen erg dom deze actie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,874FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.1 ° C
13.9 °
11.7 °
80 %
7.2kmh
100 %
vr
17 °
za
18 °
zo
12 °
ma
10 °
di
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.