9.2 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomePurmerendZeer lage concentraties PFAS bij brandweerkazerne gevonden “geen risico’s voor mensen”

Zeer lage concentraties PFAS bij brandweerkazerne gevonden “geen risico’s voor mensen”

Purmerend – De provincie Noord-Holland heeft kondigde in november 2023 aan dat er bodemonderzoek zal worden uitgevoerd op meerdere aandachtslocaties voor PFAS-vervuiling in de provincie.

Een van deze locaties die aandacht kreeg is de Brandweerkazerne aan de Gorslaan 50 in Purmerend, waar mogelijk PFAS-houdend schuim is gebruikt tijdens brandblusoefeningen en de open dagen sinds de jaren ’90.

Bezorgdheid

Dit heeft geleid tot bezorgdheid over mogelijke bodemverontreiniging die schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu. De provincie Noord-Holland wilde weten of deze chemische stoffen zich in de bodem van de strook gras rondom het basketbalveld bevinden.

De provincie benadrukte in november dat er geen acuut gezondheidsrisico was waardoor de aangrenzende speelplaats c.q. basketbalveld aan de Broekerhof open bleef voor gebruik. Er is echter uit voorzorg ook bodemonderzoek uitgevoerd rondom de speelplaats.

Resultaten

Uit onderzoek is gebleken dat in de grond van de groenstrook rondom het basketbalveld lage concentraties PFAS zijn gevonden. De concentraties zijn zo laag dat er geen risico’s zijn voor mensen. De provincie Noord-Holland gaat geen maatregelen treffen, zoals het saneren (afgraven) van de bodem.

Dat gebeurt alleen als de concentraties PFAS zorgen voor risico’s voor mensen. Dat is hier niet aan de orde, geeft de provincie aan. De locatie Gorslaan 50 in Purmerend wordt daarom door de provincie niet meer beschouwd als bevestigde aandachtslocatie PFAS.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,900FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
9.2 ° C
10.7 °
7.3 °
47 %
1.3kmh
68 %
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.