10.2 C
Purmerend
donderdag 4 april 2024
HomeRegionaalVerbod op opvoersetjes voor elektrische fietsen in de maak

Verbod op opvoersetjes voor elektrische fietsen in de maak

Regionaal – Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag een omvangrijk plan aangekondigd om de veiligheid op de Nederlandse wegen te vergroten door het aanpakken van opgevoerde elektrische fietsen. De minister heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn intentie om nog dit jaar de regelgeving te wijzigen, waardoor het bezit van een opvoersetje op een elektrische fiets op de openbare weg verboden zal zijn.

Op dit moment is het rijden met een opgevoerde elektrische fiets al niet toegestaan, inclusief het gebruik van gashendels en het actief hebben van een opvoersetje. De nieuwe wetgeving zal het echter ook verbieden om überhaupt een opvoersetje geïnstalleerd te hebben.

Herzien regelgeving

Minister Harbers benadrukt de gevaren van opgevoerde elektrische fietsen: “Het is alsof iedereen tegenwoordig een gevaarlijke ervaring heeft met deze voertuigen. Ze zijn enorm gevaarlijk en daarom is trapondersteuning boven de 25 km/u verboden. Toch wordt dit verbod vaak overtreden, wat mij heeft aangezet tot het herzien van de regelgeving.”

Boete

De nieuwe regelgeving zal het moeilijker maken om boetes te ontlopen, aangezien het simpelweg ‘uit’ en ‘aan’ zetten van opvoersetjes niet langer een optie zal zijn. De huidige boete voor het rijden op een opgevoerde elektrische fiets bedraagt 310 euro, tenzij het voertuig door de RDW is goedgekeurd als bromfiets of snorfiets.

Communicatie

Het ministerie werkt ook aan een communicatieplan om vooral jongeren en ouders beter te informeren over de regels. Dit plan zal worden ingezet voor het schooljaar 2024-2025, in samenwerking met gemeenten, provincies, politie, TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland.

Daarnaast is het ministerie in gesprek met de fietsbranche en belangenorganisaties over een Nederlands convenant, dat de komende maanden verder zal worden uitgewerkt.

Handhaving

Handhaving blijft een prioriteit, met de politie die nieuwe rollentestbanken in gebruik neemt en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die dwangsommen oplegt aan verkopers van illegale voertuigen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,863FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
9.4 °
76 %
7.2kmh
98 %
do
13 °
vr
14 °
za
22 °
zo
17 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.