1.1 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomeRegionaalConsument levert 210 miljoen euro aan statiegeld niet in, wel significante daling...

Consument levert 210 miljoen euro aan statiegeld niet in, wel significante daling zwerfafval

Regionaal – Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, meldt Verpact, de organisatie in verpakkingsrecycling, dat ongeveer 65% van de blikjes wordt ingeleverd voor recycling.

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Verpact, benadrukt dat deze snelle toename te danken is aan de bestaande gewoonte van statiegeld op flessen. “De groei in Nederland overtreft die van de plastic flesjes en andere Europese landen,” zegt Klein Lankhorst. “Landen die als voorbeeld dienen, zoals Noorwegen en Denemarken, hadden 8 tot 11 jaar nodig om een inzamelingspercentage van 90% te bereiken.”

210 miljoen euro niet ingeleverd

Verpact schat dat het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld, over 2023 op 71% zal uitkomen, wat overeenkomt met de verwachtingen. Jaarlijks betalen consumenten 1,1 miljard euro aan statiegeld. Hiervan blijft ongeveer 210 miljoen over van consumenten die het statiegeld niet ophalen. Dit geld wordt gebruikt door Verpact om uitbreiding van automaten mogelijk te maken.

Daling zwerfafval

De invoering van statiegeld heeft ook geleid tot een aanzienlijke daling van zwerfafval. Het aantal kleine flesjes in zwerfafval is in de eerste helft van 2023 met 63% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Bovendien is het aantal blikjes in het zwerfafval het laagste in ten minste 8 jaar, volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Inleverpunten

Om de inzameling verder te verbeteren, investeert Verpact in de uitbreiding van inleverpunten. In 2023 zijn er meer dan 400 nieuwe innamemachines in supermarkten geplaatst en zijn ruim 600 apparaten vervangen door snellere en betere modellen. De uitbreiding omvat 800 extra statiegeldmachines bij supermarkten en 4.600 extra machines op locaties zoals onderwijsinstellingen, openbaar vervoer, horeca, dagattracties, winkelcentra, festivals, stranden en luchthavens.

Samenwerken

Klein Lankhorst benadrukt het belang van samenwerking en tijd voor het realiseren van extra innamepunten. “Het afgelopen jaar hebben we veel nieuwe machines geplaatst en zijn er diverse pilots gestart,” zegt ze. “In Bunschoten is bijvoorbeeld een bulkmachine geïnstalleerd waar consumenten 24/7 grote hoeveelheden statiegeldflesjes en -blikjes kunnen inleveren. We zijn ook bezig met het uitbreiden van een proef met kleine statiegeld-inlevermachines.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,899FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
1.1 ° C
2.8 °
-1 °
81 %
1.6kmh
8 %
di
10 °
wo
9 °
do
10 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.