11.2 C
Purmerend
donderdag 4 april 2024
HomePurmerendMan uit Oosthuizen veroordeeld tot 2 jaar cel voor plaatsen handgranaat bij...

Man uit Oosthuizen veroordeeld tot 2 jaar cel voor plaatsen handgranaat bij festival

Haarlem – De rechtbank heeft vandaag de 26-jarige Q.L. uit Oosthuizen een celstraf van 24 maanden waarvan 8 voorwaardelijk opgelegd. L. hing op 15 juli 2023 een handgranaat aan een hek bij het Purmerendse festival Electronic Picnic in het Leeghwaterpark.

Uit het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), volgt dat de handgranaat die L. heeft opgehangen in gave conditie was en bij activatie tot ontploffing zou zijn gekomen. De handgranaat was aan het hek bevestigd door middel van een tie-wrap die door de trekring heen ging. Wanneer iemand de handgranaat zou verwijderen door aan de handgranaat te trekken, zou de veiligheidspin met de trekring achterblijven aan de tie-wrap, waardoor de handgranaat zou zijn geactiveerd en onherroepelijk tot ontploffing zou zijn gekomen. 

Een logisch gevolg van het onbeheerd achterlaten van een handgranaat op een festivalterrein en bij een openbaar fietspad – zoals in deze zaak is gebeurd – is dat men niet langer de controle heeft over het verdere verloop. Het is niet te voorspellen of personen de echtheid en dus het gevaar van de handgranaat verkeerd zullen beoordelen, bijvoorbeeld door te denken dat het om een namaak- of speelgoedvariant gaat.

NFI-rapport

Als dit type handgranaat was ontploft dan geldt blijkens het NFI-rapport: 

– voor personen tot op een afstand van enkele meters (in een vrije baan) is zeer ernstig lichamelijk letsel tot dodelijk letsel een gegeven; en

– voor personen tot op een afstand in de orde van grootte van tientallen meters (in een vrije baan) is er gevaar voor ernstig lichamelijk letsel tot zeer ernstig lichamelijk letsel door scherfwerking van de rondvliegende metalen kogeltjes van de handgranaat.

Gelet op deze omstandigheden, in onderlinge samenhang bezien, komt de rechtbank tot het oordeel dat sprake was van een aanmerkelijke kans dat de handgranaat tot ontploffing zou komen. Deze kans heeft L. bewust aanvaard. Daarbij is gemeen gevaar voor goederen, levensgevaar en gevaar voor lichamelijk letsel te duchten geweest.

Openbaar ministerie

De officier van justitie vorderde eerder een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren en met aftrek van voorarrest. Aan het voorwaardelijke deel van de straf dienen de bijzondere voorwaarden te worden verbonden zoals vanuit de reclassering geadviseerd. Hier ging de rechtbank in mee. Bij de beslissing over de sanctie die aan de verdachte moet worden opgelegd, heeft de rechtbank zich laten leiden door de aard en de ernst van de bewezenverklaarde feiten.

Ernst van de feiten

De man heeft een handgranaat aan het hek van een festival gehangen en is toen weggegaan. De verdachte heeft door dit te doen een levensgevaarlijke situatie gecreëerd voor de medewerkers en bezoekers van het festival en passanten. Dat de handgranaat is gevonden en dat tijdig is onderkend dat sprake was van een echte handgranaat, is niet aan de man te danken. Wanneer de echtheid van de handgranaat niet zou zijn onderkend, had het heel anders kunnen aflopen. Dergelijke feiten leiden tot angst en onrust in de samenleving. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan.

Verder weegt de rechtbank enerzijds mee dat L. ter terechtzitting inzicht in de laakbaarheid van zijn handelen heeft getoond. Anderzijds kan de rechtbank zich niet aan de indruk onttrekken dat L. niet het achterste van zijn tong heeft laten zien als het gaat om hoe en waarom hij de handgranaat überhaupt in zijn bezit had en wat zijn reden was om deze bij het festival op te hangen. 

Uitspraak

Alles afwegende is de rechtbank van oordeel dat de man uit Oosthuizen een gevangenisstraf van 24 maanden, met aftrek van de tijd die al in voorarrest is doorgebracht, moet worden opgelegd. De rechtbank zal echter bepalen dat een gedeelte daarvan, namelijk 8 maanden, vooralsnog niet ten uitvoer zal worden gelegd en zal daaraan een proeftijd verbinden van 2 jaren, opdat de man ervan wordt weerhouden zich voor het einde van die proeftijd schuldig te maken aan een strafbaar feit.

De man zal zich in behandeling moeten stellen door reclassering. Hij zit momenteel vast in Rotterdam.

Kopfoto: Inter Visual Studio / Arjen Tushuizen

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,863FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.2 ° C
11.7 °
10.5 °
79 %
9.8kmh
97 %
do
13 °
vr
14 °
za
22 °
zo
17 °
ma
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.