15.1 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomeBeemsterGemeentehuis Beemster in de verkoop ?

Gemeentehuis Beemster in de verkoop ?

Sinds de ambtelijke samenwerking met Purmerend werken de meeste ambtenaren vanuit het stadhuis in Purmerend. Slechts een klein aantal ambtenaren zijn in dienst gebleven bij Beemster en zijn werkzaam vanuit het gemeentehuis. Het bestuur (college en raad) en deze ambtenaren gebruiken de oostvleugel van dit gebouw. Ook Burgerzaken is nog altijd te vinden in het gebouw. Een deel van het gemeentehuis staat leeg. De gemeente denkt na over een oplossing.

Burgemeester Joyce van Beek: “We hebben een Werkgroep Gemeentehuis, waarin alle politieke partijen vertegenwoordigd zijn. Zij delen het gevoel van het college dat er een loketfunctie moet blijven in ons huidige gemeentehuis in Beemster en dat ook het bestuur daar moet blijven, zowel college, raad als enige ambtelijke ondersteuning. We kunnen het gebouw dan ook blijven gebruiken voor representatieve doeleinden, zoals laatst nog de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen.”

Maar wat is dan nu de gedachte?
“Het door ons deels verhuren van het gemeentehuis blijkt geen reële optie. Zo ver zijn we inmiddels wel. Marktonderzoek stemt ons positief over de suggestie om het gebouw in zijn geheel te verkopen, waarbij we voor een wat langere periode, minimaal een termijn van 10 jaar het deel van het gebouw terug huren waar we nu ook huizen.”

Maar dan staat het andere deel toch nog steeds leeg?
“Klopt, de andere vleugel zou dan bijvoorbeeld een woon(zorg) functie kunnen krijgen. Of kantoorruimte. Het lijkt erop dat hier door marktpartijen wel interesse voor is. Het is gewoon ontzettend belangrijk dat we nu doorpakken.”

Want leegstand kost geld
“Absoluut. Denk alleen al aan het onderhoud van het gebouw. Er ligt nadrukkelijk een financieel belang, ook voor de inwoners. We kunnen in Beemster enkele gemeentelijke functies behouden, maar dan moeten we nu wel in actie komen.”

Zijn er al concrete plannen?
“Nee, concrete plannen hebben we nadrukkelijk niet. We staan echt helemaal aan het prille begin van het proces. We willen marktpartijen de ruimte bieden om met goede ideeën te komen. We bieden de markt de ruimte. Dat maakt het ook aantrekkelijker voor ze. Natuurlijk stellen we randvoorwaarden vast waaraan de plannen van geïnteresseerde partijen moeten voldoen. Daarom vragen we aan de gemeenteraad een voorbereidingskrediet, zodat we door kunnen met een plan van aanpak om de mogelijkheden verder uit te werken. Op 17 mei bespreken we dit thema in de openbare raadscommissievergadering. In het najaar hopen we meer concrete plannen te kunnen presenteren.”

Kan het uiterlijk van het gemeentehuis veranderen?
“Veel zal afhangen van welke eventuele aanvullende functie het gebouw krijgt. We willen hoe dan ook de huidige opzet van het gemeentehuis en de directe openbaar toegankelijke omgeving zoveel mogelijk behouden. Al beseffen we dat een eventuele verandering van functie consequenties kan hebben. Het gebouw heeft nu een maatschappelijke bestemming, maar stel dat er woningen komen, dan is een mogelijke verbouwing van de westvleugel wellicht nodig, als de huidige verschijningsvorm van het gebouw niet teveel geweld wordt aangedaan.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.1 ° C
16.1 °
13.9 °
78 %
1.3kmh
100 %
wo
18 °
do
20 °
vr
21 °
za
19 °
zo
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.