13.9 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomeGemeenteJongeren Zeevangstraat krijgen ander onderkomen

Jongeren Zeevangstraat krijgen ander onderkomen

Purmerend – Voor de alleenstaande minderjarige vluchtelingen die in de opvanglocatie aan de Zeevangstraat wonen, is een veilige, nieuwe plek in beeld. Veelal binnen Purmerend. Dat is het resultaat van een intensieve samenwerking van alle betrokken partijen. De ontwikkeling naar een zelfstandige toekomst van de jongeren stond daarbij steeds voorop. Totdat de plekken beschikbaar zijn kan nog gebruik gemaakt worden van de opvanglocatie aan de Zeevangstraat.

Sluiting
April dit jaar werd bekend dat de opvanglocatie Zeevangstraat moest worden gesloten. In deze opvanglocatie werden sinds ruim een half jaar 28 alleenstaande, minderjarige vluchtelingen (AMV’s) opgevangen. Reden voor sluiting was dat Nidos, sinds begin 2016 verantwoordelijk voor de opvang van jeugdige alleenstaande asielzoekers, vond dat de locatie niet voldeed aan de regels die zij stellen aan een opvanglocatie.

Beweging
De beoogde sluiting maakte veel los en bracht betrokkenen in beweging. De jongeren zijn goed gewend en voelen zich veilig in Purmerend. Ze gaan naar school, leren Nederlands, sporten en kennen de buurt. In de commissievergadering Algemene Zaken spraken politieke partijen zich dan ook fel uit tegen de voorgenomen sluiting. Ook betrokken vrijwilligers, docenten en begeleiders spraken hun zorgen uit. De geluiden werden opgepikt en ook landelijke politici verbaasden zich en stelden vragen. De burgemeester schreef de staatssecretaris en sprak Nidos aan.

Nieuwe plek
Betrokken partijen Gemeente Purmerend, Nidos, Parnassia groep, de eigenaar van de opvanglocatie, en Spirit die de begeleiding op zich neemt, zijn toen samen gaan zoeken naar een oplossing. Daarbij staat op de eerste plaats de wens de jongeren een zelfstandig toekomstperspectief te bieden. Die samenwerking is constructief gebleken.

Voor het merendeel van de groep, die op dit moment nog veel begeleiding nodig heeft gaat Spirit op zoek naar woningen binnen de particuliere sector. Daarbij is het mogelijk dat Spirit 24-uurs begeleiding kan inzetten. Wanneer een jongere doorstroomt wordt de plek die vrijkomt opnieuw ingevuld door een jongere. Zo wordt er binnen Purmerend structureel een groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen opgevangen, onder begeleiding van Spirit.

De jongeren die op korte termijn 18 jaar worden vallen binnen de taakstelling van de gemeente en worden al dan niet samen met hun familie in Purmerend herenigd. Dan resteert er nog een klein aantal jongeren dat wegens eisen wensen, zoals familie die elders in het land woont of begeleidingsbehoefte uit Purmerend zal verhuizen.

De jongeren voelen zich over het algemeen veilig en thuis in Purmerend. Het onderwijs draagt daaraan in belangrijke mate bij. PSG heeft zich er dan ook hard voor gemaakt de jongeren allen hun school te laten afmaken in Purmerend.

Kopfoto: Rob Klaucke.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.9 ° C
14.5 °
12.8 °
80 %
1.8kmh
100 %
wo
18 °
do
19 °
vr
22 °
za
16 °
zo
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.