14.3 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomeGemeenteKent u iemand die een lintje verdient ?

Kent u iemand die een lintje verdient ?

Waterland – Zo werkt het aanvragen van een Koninklijke Onderscheiding

Elk jaar wordt een aantal inwoners ter gelegenheid van Koningsdag vereerd met een Koninklijke onderscheiding (lintjesregen). Iemand kan voor een lintje in aanmerking komen als een buitengewone prestatie wordt geleverd in het werk of bijvoorbeeld als sporter of kunstenaar. Maar vooral ook als men als vrijwilliger langdurig een bijzondere bijdrage levert aan de samenleving. Dat kan zijn als je tenminste 15 tot 20 jaar bestuurslid of vrijwilliger bent (geweest) voor een organisatie die zich inzet op maatschappelijk, kerkelijk, cultureel, sportief of sociaal gebied. Dus bijvoorbeeld bij een sport- of muziekvereniging. Richtlijn is wel dat men met dit vrijwilligerswerk minstens 8 tot 10 uur per week bezig is.

Zo vraagt u een lintje voor iemand aan!

Informatie over het aanvragen van een lintje vindt u op de websitelintjes.nl of via het Digitaal Loket van onze website.

Kent u iemand die woont in de gemeente Waterland, waarvan u vindt dat hij/zij een Koninklijke onderscheiding verdient? Wilt u vooraf weten of uw aanvraag kansrijk is? Neemt u dan contact op met de afdeling Kabinetszaken, via telefoonnummer (0299) 658 631 of via e-mail: [email protected].

U kunt uw verzoek voor een lintje in een brief schrijven, gericht aan de burgemeester van Waterland, mevrouw L.M.B.C. Wagenaar-Kroon, met op de envelop in de linkerbovenhoek het woord: Kabinet.

Naast uw brief met motivatie is een aantal aanvullende gegevens noodzakelijk om de aanvraag te kunnen beoordelen. Verstuurt u bij de brief daarom de volgende bijlagen:

  • een volledig overzicht van alle werkzaamheden; uiteraard maakt iemand die langdurig bij verschillende activiteiten betrokken is, meer kans.
  • voorstelformulier; te vinden op de website lintjes.nl/voordragen
  • ondersteuningsbrief; ter ondersteuning van uw aanvraag is het belangrijk dat anderen een zogenaamde ondersteuningsbrief als bijlage toevoegen.
  • werkgeversverklaring; indien van toepassing een verklaring van de werkgever van degene voor wie u het lintje aanvraagt.

Tijdig aanvragen

Houdt u er rekening mee dat het behandelen van een dergelijke aanvraag de nodige tijd kost. Zorgt u ervoor dat uw aanvraag compleet mét alle noodzakelijke bijlagen uiterlijk 1 augustus 2016 bij ons binnen is. Dan weet u zeker dat uw aanvraag in overweging wordt genomen.

Een lintje in vijf stappen

U heeft uw aanvraag bij uw gemeente ingediend. Wat gebeurt er nu verder met uw aanvraag?

  1. De burgemeester bekijkt de aanvraag en schrijft een advies. In dat advies staat of iemand inderdaad een lintje verdient en zo ja, welk lintje (welke orde en welke graad).
  2. Alle aanvragen en adviezen worden vervolgens doorgestuurd aan de commissaris van de Koning die de aanvragen beoordeelt en hierover ook een advies geeft.
  3. Daarna gaat het aanvraagformulier en de adviezen van de burgemeester en de commissaris van de Koning naar de Kanselarij der Nederlandse orden in Den Haag. Hier vergadert het Kapittel voor de Civiele Orden. Het Kapittel bekijkt of de kandidaat echt in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding en zo ja, in welke Orde en graad. Het Kapittel kijkt daarvoor ook naar de adviezen van de burgemeester en de commissaris van de Koning. Het Kapittel stuurt zijn advies vervolgens naar de minister.
  4. De minister neemt de adviezen van het Kapittel vrijwel altijd over. Dat gebeurt in een zogenaamd Koninklijk Besluit.
  5. Dit Koninklijk Besluit wordt ondertekend door Koning Willem-Alexander.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.3 ° C
15.6 °
12.8 °
79 %
1.3kmh
95 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.