* KwadijkBeemsterPurmerend

Fort Benoorden Purmerend vanuit de lucht (video)

Beemster – Het Fort benoorden Purmerend is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen in de polder en gemeente Beemster, nabij de plaatsen Zuidoostbeemster, Purmerend en Kwadijk.

Het fort en de bijbehorende gebouwen zijn aangelegd in de periode 1886-1912. Fort benoorden Purmerend, soms ook onterecht Fort Kwadijk genoemd vanwege de ligging aan de Kwadijkerweg, werd aangelegd ter verdediging van de accessen gevormd door Beemsterringdijk, Purmerenderweg en Rijperweg in de Beemster. Het verdedigbaar aardwerk was in 1895 gereed. Het bomvrije hoofdgebouw uit 1912 is door overdekte poternes met de twee hefkoepelgebouwen verbonden.

In 1945 is het fort gebruikt voor het gevangen houden van mensen die verdacht en of veroordeeld waren wegens collaboratie met Duitse bezetters in de toen afgelopen Tweede Wereldoorlog. Sinds 1981 worden de gebouwen gebruikt door wijnimporteur J. Bart.

Wiebe de Jager heeft 6 maanden geleden met een drone opnames gemaakt van het fort.

Video: Wiebe de Jager – Dronewatch.nl

Kopfoto: Screenshot video.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.