13.8 C
Purmerend
vrijdag 14 juni 2024
Home* Wat u schrijftColumn: Hoogbouw - een vergelijking met Boston, Massachusetts

Column: Hoogbouw – een vergelijking met Boston, Massachusetts

Wie aan Amerika denkt, ziet ongetwijfeld hoge glazen torens voor zich. De steden aan de westkust zijn gloednieuw en de kleine koloniën aan de oostkust zijn uitgegroeid tot miljoenensteden. Toch zijn de sporen van de voormalige koloniën nog steeds te vinden, zij het sporadisch.

Wat betreft nieuwbouw hebben de Verenigde Staten de afgelopen honderdvijftig jaar een liberaal beleid gevoerd. Waar de Europeanen alleen netjes aan de rand van de stad hebben gebouwd, hebben de Amerikanen gebouwen in het centrum gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Dat levert soms vreemde gezichten op. Neem bijvoorbeeld Old State House, het voormalige parlementsgebouw van Massachusetts en oude stadhuis van Boston.

Old State House is vooral bekend als de plek waar het bloedbad van Boston plaatsvond, een van de belangrijkste gebeurtenissen die de kolonisten ertoe bewoog om in opstand te komen tegen het Britse Rijk. Door de toenemende vraag naar woon- en kantoorruimte moest het gebouw in 1881 plaatsmaken voor nieuwbouw, maar dat plan werd door een groepje betrokken inwoners tegengehouden. Sindsdien is de stad eromheen verder gaan groeien en hebben oude gebouwen met minder historie het moeten ontgelden. Old State House staat daardoor in schril contrast met de wolkenkrabbers van Boston.

Zover zijn we gelukkig nog niet in Purmerend, maar als we hoogbouw toelaten in onze binnenstad, dan ziet ons oude stadhuis er over een paar decennia misschien net zo uit als Old State House. De historie en het aanzicht van onze binnenstad zijn een te hoge prijs voor nieuwe ontwikkeling. Die les hebben we al geleerd toen er in de jaren zeventig 134 panden werden gesloopt voor de bouw van het Willem Eggertcentrum. Met een skyline geven we Purmerend geen uniek karakte. Dat karakter heeft het namelijk altijd al gehad: ‘Het Stadje’.

Dat er gebouwd moet worden is duidelijk. Maar laten we bouwen waar ruimte is. Aan de rand van Purmerend hebben we een bedrijventerrein dat zich maar langzaam ontwikkelt. Een nieuw bestemmingsplan voor (delen van) de Baanstee kan Purmerend de ruimte bieden die het nodig heeft om te groeien. Het verkeer kan vanaf daar makkelijker de snelweg op dan vanuit de binnenstad en het biedt kleine en grote ondernemers nieuwe mogelijkheden.

Laten we leren van onze neven en nichten aan de andere kant van de oceaan. We hebben maar één historische binnenstad, die mogen we niet verliezen.

Ruben van Kuik – Purmerender en Deeltijd-AmerikaanSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.8 ° C
15 °
12.8 °
72 %
1.5kmh
100 %
vr
18 °
za
16 °
zo
19 °
ma
19 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.