ColumnPurmerend

Column van Tor Narra: Uitgekiend groen!

Er zijn momenten in het leven waarop er zaken spontaan op je pad komen die het moment ineens interessant maken. Zo ook het onderwerp van de column van vandaag. Zittend op mijn balkon van mijn appartement te Weidevenne en zoekend naar een onderwerp waarover het dit keer zou moeten gaan kondigt de materie zich terstond aan in de vorm van de medewerkers die onze stedelijke groenvoorziening onderhouden.

Vandaag is mijn straat uitgekozen om het gemeentelijk groen voor mijn deur en onder mijn balkon aan te pakken. Dit geeft uiteraard wat geluidsoverlast door de maaiers, bladblazers en trimmers die men gebruikt. En ben ik niet iemand die hierover klaagt omdat dit tijdelijk ongemak de wildgroei van onze groenvoorziening aanzienlijk terugdringt en het aanzicht van ons openbaar groen behoorlijk opfrist. Dus klaag ik niet. Tenzij…….er zich op het trottoir een ware bermmaaimachine (tractor) begeeft die het openbaar groen op deze wijze kortwiekt. Ik begrijp dat deze methode een stuk sneller werkt dan de mannen met de trimmers die om 9.00 uur al aan de koffie kunnen, maar het neveneffect is dat zowel mijn balkon als die van mijn buren volledig worden bestookt met het rondslingerende houtafval en snippers die letterlijk op mijn lijf en hoofd belanden.

Ik spreek de aanwezige groenwerkers erop aan. “Please can you speak English” is het antwoord? Verbaast reageer ik met de opmerking dat ik in mijn eigen land graag in mijn eigen taal te woord wordt gestaan en dat ik toch te maken heb met de gemeentelijke afdeling groenvoorziening? “No we are not”, zegt een van de blijkbaar Poolse medewerkers. We werken voor een bedrijf uit Wieringerwerf. We werken niet voor de gemeente. Ik moet deze buitenlandse werknemers uitleggen dat ze mogelijk zijn ingehuurd door de gemeente om het onderhoud hier te doen want zij blijken niet te weten wat het nut van hun activiteiten hier is. Een wel Nederlands sprekende medewerker weet me te vertellen dat er een opzichter van de gemeente meeloopt. Hij zal hem vragen om contact met me op te nemen.

De gemeente Purmerend telt een groot aantal werkzoekenden die tot op vandaag moeilijk aan het werk komen. Een van de alternatieven van de gemeente is dat zij langdurig werkzoekenden werkervaringsplaatsen aanbieden. Zoals bij de gemeentelijke groenvoorziening. Bijvoorbeeld in het zogeheten ‘social return’ project waar langdurig werkloze Purmerenders voor de duur van een jaar ingezet worden in het gemeentelijk groen, waarna zij weer worden terugvallen in een uitkering als solliciteren tussentijds niets heeft opgeleverd (wat in de meeste gevallen helaas zo is).

Wat kunnen we hieruit nu eigenlijk opmaken? Dat de gemeente Purmerend het blijkbaar niet zo nauw neemt met het aan de slag helpen van de eigen werkzoekenden? Dat Purmerenders niet in staat zijn om het groen in mijn straat te onderhouden? Dat het ingehuurde bedrijf blijkbaar goedkoper werkt dan onze ‘social return-werkers’? Die niet met hout spuwende tractoren over trottoirs rijden. Met Poolse arbeidskrachten. Verloren moeite om onze ‘werkervaringssukkels’ te laten solliciteren bij zo’n bedrijf. Uw gemeente huurt liever taalarme Polen en bedrijven die ‘de kantjes er van aflopen’ in dan de eigen werkzoekenden die iets moeten terugdoen voor hun samenleving?

Ik heb de gemeentelijk toezichthouder niet gezien. Mogelijk doet deze werkervaring elders op. Ik ben mijn balkon vrij aan het maken van het uitgespuwde zwerfgroen van de wat te makkelijk verdienende particuliere aannemer. Wat een uitgekiend plan!

30 juli 2018, Tor Narra

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.