19.7 C
Purmerend
maandag 15 juli 2024
HomewonenLeegstaande kantoren Waterlandlaan omgebouwd naar 31 startersappartementen

Leegstaande kantoren Waterlandlaan omgebouwd naar 31 startersappartementen

Purmerend – Half oktober begint ontwikkelaar Ophirus Development B.V. met de verbouwing van de leegstaande kantoren aan de Waterlandlaan 42-48. De kantoren worden omgebouwd naar woningen en er komt een extra verdieping op het huidige pand. De bouw gaat ongeveer een jaar duren. Tijdens de verbouwing blijft Bibliotheek Waterland geopend.

Purmerend kent een grote woningnood. De leegstaande kantoren in het pand aan de Waterlandlaan worden omgebouwd naar 31 koopappartementen, met een oppervlakte van zo’n 45 vierkante meter. Naast een complete interne verbouwing van de huidige kantoren, zal er ook een extra verdieping bovenop het pand worden gebouwd. Daarnaast krijgt de gevel een opknapbeurt waardoor die straks een meer eigentijdse uitstraling heeft.

Ventweg
Om de bouwplaats veilig te kunnen inrichten, wordt vanaf maandag 1 oktober de ventweg langs de Waterlandlaan afgesloten. Er worden hekken en waarschuwingsborden geplaatst, zodat duidelijk is dat verkeer er niet in kan. De invalidenparkeerplaatsen voor de bibliotheek worden deze week al verplaatst naar de Wielingenstraat ter hoogte van het Waterlands Archief.

Parkeren
Door het inrichten van de ventweg als bouwplaats komt een klein aantal parkeerplaatsen tijdelijk te vervallen. Gezien het beperkte aantal plaatsen verwachten we niet dat er extra parkeerdruk ontstaat. Als de verbouwing klaar is, worden de parkeerplaatsen uiteraard weer vrijgegeven. Het aantal plaatsen dat voorheen beschikbaar was voor de kantoren, moet ook toereikend zijn voor de toekomstige bewoners van het appartementengebouw.

Fietsers
De fietsrekken tegen de gevel van de bibliotheek zijn tijdens de bouw niet te gebruiken. Hier komt een steiger te staan. Om bezoekers van de bibliotheek tegemoet te komen, plaatsen we daarom tijdelijk  fietsrekken op de hoek van de Waterlandlaan met de Wielingenstraat. Zo kunnen fietsers toch dicht bij de bibliotheek hun fiets kwijt. Na de verbouwing zijn alle fietsenrekken weer beschikbaar. Voor de nieuwe bewoners wordt een inpandige fietsenstalling gerealiseerd.

Geleideroute en voetgangers
De aannemer heeft voor zijn bouwplaats de gehele breedte van de ventweg nodig. De voetgangers worden daarom naar de overkant van de weg geleid. Dit geldt ook voor blinden en slechtzienden. Voor hen loopt nu een geleideroute naar de bibliotheek. De geleidestrook wordt aangepast om ook voor blinden en slechtzienden de omleiding duidelijk aan te geven.

Duurzaamheid
Tot slot: de Waterlandlaan krijgt straks nieuwe bewoners, maar is nu al de woonplaats van verschillende dieren, zoals vleermuizen. Ook met hen wordt rekening gehouden bij de verbouwing: in het nieuwe complex is ruimte gemaakt voor vleermuis- en zwaluwkasten. De hoop is dat daardoor ook gierzwaluwen naar het gebied gaan trekken. Gemeente en ontwikkelaar zien hiervan allebei het belang en trekken graag samen op om deze aanpassingen in het gebouw mogelijk te maken.

Update:
De appartementen worden tussen de 45 en 47 vierkante meter groot en moeten tussen de 147.00 euro en 162.000 euro gaan kosten. Eén woning wordt wat groter (57 vierkante meter) en die moet 170.000 euro gaan kosten. Dit blijkt uit vragen die de SP heeft gesteld in mei 2018 aan het college.

Bron: gemeente Purmerend

Impressie appartementen, door Ophirus Development BV en EWP IngenieursSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
19.7 ° C
20.6 °
18.4 °
77 %
0.9kmh
100 %
ma
20 °
di
19 °
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.