17.3 C
Purmerend
maandag 27 mei 2024
Home* ZorgAantal wanbetalers zorgverzekeringspremie in de regio afgenomen

Aantal wanbetalers zorgverzekeringspremie in de regio afgenomen

Regionaal – Het aantal inwoners van Nederland dat minimaal een half jaar achter loopt met het betalen van de zorgpremie is in 2018 verder afgenomen. Sinds de piek in 2014 is het aantal wanbetalers van zorgverzekeringspremies met 30 procent gedaald van 298 duizend naar 206 duizend. Van alle personen van 18 jaar en ouder was 1,5 procent in 2018 een wanbetaler. In 2014 was dit nog 2,2 procent. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Van de wanbetalers van zorgverzekeringen was ruim 60 procent man. Dit geldt voor vrijwel alle leeftijdsklassen. De meeste wanbetalers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 20 tot 50 jaar oud (72 procent). Met 3,2 procent zijn mannen in de leeftijdscategorie van 30 tot 35 het meest voorkomend als wanbetaler van zorgpremies.

Regionale verschillen wanbetalers zorgpremie

Het percentage wanbetalers van zorgverzekeringspremies verschilt per provincie. Flevoland telde in 2018 met 2,2 procent naar verhouding de meeste wanbetalers, Zeeland de minste (1,0 procent). Het aandeel wanbetalers hangt ondere andere samen met de leeftijdsopbouw. Zo zal de relatief lage gemiddelde leeftijd van de inwoners van Flevoland een rol spelen bij het aandeel wanbetalers in die provincie, al heeft Utrecht met een vergelijkbare gemiddelde leeftijd, aanzienlijk minder wanbetalers (1,1 procent).

Ook zijn er grote verschillen tussen de provincies als het gaat om de verhouding tussen personen met een betalingsregeling en wanbetalers. In de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is deze verhouding ruim tweemaal zo groot als in de provincie Groningen.

Regionaal

In Purmerend heeft 1,16% (ongeveer 570 personen) van de inwoners boven de 18 jaar een betalingsachterstand van meer dan 6 maanden. (2017: 1,43%) Voor Beemster en Edam-Volendam is dat 0,46%. (2017: 0,53) Voor Waterland is het percentage 0,52% (2017: 0,68%) en voor Wormerland 0,76% (2017: 0,85%) van de inwoners.

Bekijk hieronder wat de regeling wanbetalers is:

Wat is de regeling wanbetalers? – Zorgwijzer

De Regeling wanbetalers maakt onderdeel uit van de Zorgverzekeringswet (Zvw) en is bedoeld om het aantal onverzekerden in Nederland terug te dringen. Verzekerden met een premieschuld blijven door deze regeling verzekerd voor medische zorg. Verzekerden vallen onder de regeling wanbetalers als zij meer dan zes maanden de premie van hun zorgverzekering niet betalen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,928FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
17.3 ° C
19 °
15.5 °
65 %
4.5kmh
70 %
ma
18 °
di
15 °
wo
17 °
do
16 °
vr
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.