16.3 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomeBeemsterCommotie om dependance basisschool de Bloeiende Perelaar in Zuidoostbeemster: het is niet...

Commotie om dependance basisschool de Bloeiende Perelaar in Zuidoostbeemster: het is niet veilig!

Zuidoostbeemster – Basisschool de Bloeiende Perelaar kampt al jaren met ruimtegebrek. De huidige locatie maakt gebruik van noodlokalen om de leerlingen te kunnen herbergen. Een situatie die verre van ideaal is. Dat er een oplossing moet komen voor het huisvestingsprobleem van de school is voor iedereen duidelijk. Maar de vermeende locatie doet veel stof opwaaien.

Het ruimte gebrek is nijpend. Ook is de situatie in de noodlokalen slecht. Er moeten in de winter kacheltjes worden geleend en is het in de zomer veel te warm. Gemeente Beemster stelt daarom voor om zo snel mogelijk in de Nieuwe Tuinbouw Oost voor een aantal jaren een tijdelijke dependance te openen. Het zou in de eerste instantie gaan om een periode van acht tot tien jaar. Voor de tijdelijke huisvesting heeft de gemeente twee mogelijke locaties in de Nieuwe Tuinbouw Oost op het oog. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Tegenstanders van het plan stellen dat de veiligheid van de leerlingen in het geding is. Als de plannen van de gemeente door gaan, is de dependance alleen bereikbaar via de onoverzichtelijke dubbele T-splitsing op de Purmerenderweg. Bovendien liggen de voorgestelde locaties in de nieuw te ontwikkelen wijk De Nieuwe Tuinderij Oost, een gebied dat volop ontwikkeld gaat worden en de komende 3 jaar vol bewegingen van bouwverkeer zit. 

Tijdens een informatiebijeenkomst op woensdag 16 januari in Van Der Valk Hotel Purmerend spraken belanghebbenden hun zorgen uit. Zowel over de voorgestelde locatie als over de urgentie om het huisvestingsprobleem op te lossen. Voor volgend schooljaar heeft de school waarschijnlijk al een plaatsgebrek van 40 leerlingen. 

Niet gehoord

Bewoners voelen zich niet gehoord door de gemeente. Al 4 jaar is het bekend dat de school uit zijn voegen zou barsten en pas op het laatste moment acteert de gemeente. Veel te laat aldus de velen. Ook de manier van communiceren stuit de mensen tegen de borst. 

“Het wordt gewoon doorgedrukt. De wethouder heeft aangegeven dat er simpelweg geen plan B is. Dit terwijl wij echt een aantal alternatieven hebben voorgedragen. Wat veel verstandiger zou zijn, is om een gedeelte van de speeltuin Spelemei in gebruik te nemen. Als medio 2020 de totale visie over de Zuidoostbeemster gereed is, kan er een definitieve plek voor een gehele nieuwbouw worden gemaakt. Wij begrijpen dat de speeltuin geen eigendom is van de gemeente, maar dat is wat ons betreft een hele goede optie die op zijn minst serieus onderzocht moet worden. De hele infrastructuur is daar beschikbaar”, aldus Ronald Bark (woordvoerder van de actiegroep schoolvrij, voor een betere keuze). Het argument van de gemeente is ‘ook daar zullen bewoners in opstand komen’ is wat hem betreft onzin. “Dat heb je hier evengoed, maar daar is de veiligheid van de kinderen niet in het geding.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Dronebeeld: Rob Klaucke

Met argusogen wordt gekeken naar het verkeersonderzoek waar de gemeente op 21 januari een budget voor wil aanvragen. Al in 2016 en 2018 werden er onderzoeken uitgevoerd op deze locatie. ‘Druk en gevaarlijk’. Beemsterlingen vrezen dat er een andere vraag aan de onderzoekers zal worden voorgelegd. ‘Wat is beter, de ene locatie of de andere?’. Of de optie ‘geen school’ ook uit de onderzoeken kan komen, wilde de gemeente gisteren niet duidelijk maken. 

Woordvoering van de gemeente Beemster gaf voor de informatiebijeenkomst een korte verklaring aan Regio Purmerend: “Dit is het plan dat het college gaat voorleggen aan de raad. We hebben geen plan B. De raad is nu aan zet”.

Op 21 januari 2020 wordt in de commissie over de plannen van het college gesproken. Onderdelen hiervan zijn de kredietaanvraag van 25.000 euro voor het verkeersonderzoek en een miljoenenbedrag voor de nieuwe dependance.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.3 ° C
17.3 °
15.5 °
77 %
1.8kmh
89 %
vr
18 °
za
17 °
zo
21 °
ma
22 °
di
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.