PolitiekPurmerend

SP Purmerend uit gemeenteraad: “Hofleverancier van afsplitsingen”

Purmerend – Er is een eind gekomen aan het geluid van de socialistische partij in Purmerend. De laatste raadszetel die de partij nog in de Purmerendse politiek had, is in deze raadsperiode voortijdig beëindigd.

Na iets meer dan een jaar verlieten de heren Buskoop de partij, waarna er een soap van nieuwe partijen en afsplitsingen volgde. Vervolgens stapte raadslid van Kuik op. Kuik kon moeilijk werk vinden in de professionele sector door zijn raadslidmaatschap en gaf de zetel terug aan de partij. Ook gaf Kuik aan dat het recente landelijke en Europese beleid van de SP de afgelopen twee jaar steeds verder was komen te liggen van zijn eigen politieke overtuigingen.

De raadszetel kwam in handen van toenmalig SP commissielid Theo de la Haye, die zijn raadszetel meeneemt en vanaf 1 juli een nieuwe partij in de Purmerendse politiek begint. “In verband met beperking van mijn meningsuiting door het landelijk bureau van de SP heb ik het besluit moeten nemen om de fractie van de SP te verlaten en verder te gaan als Partij voor socialer Purmerend. Door beperking van de meningsuiting (red: social media) heb ik dit besluit moeten nemen en zal per 1 juli 2020 mijn functie als raadslid herpakken als raadslid voor de Partij voor socialer Purmerend.”, schrijft de la Haye.

Het bestuur van de SP schrijft in een verklaring dat het social media gebruik, ondanks beloofd beterschap van de La Haye, aanleiding is geweest dat deze de partij heeft verlaten, “Enkele tweets bleken aanstootgevend en racistisch van aard te zijn, waarop leden en het bestuur de la Haye verzochten deze te verwijderen. Het raadslid weigerde hier gehoor aan te geven. Na een officieel verzoek van het voltallige bestuur om dit alsnog te toen besloot de la Haye zijn lidmaatschap op te zeggen, en niet conform afspraak zijn raadszetel terug te geven.”

Het bestuur, die hoopt op een volgende deelname van de SP in de gemeenteraad, verontschuldigt zich in een brief aan de burgemeester voor de wijze waarop sommige raadsleden hebben gehandeld. “Wij zijn van mening dat de zogenaamde ‘zetelroof’ een vorm is van kiezersbedrog die geenszins positief bijdraagt aan het bevorderen van politieke participatie. Daarnaast stralen frequente afsplitsingen af op de gehele gemeenteraad en beschadigen zij de reputatie van het raadswerk. Om deze redenen betreuren wij dat juist onze raadsfractie een aanzienlijk aandeel hierin heeft gehad. Wij willen u verzekeren dat dit nimmer de intentie van ons als bestuur is geweest en dat wij, waar mogelijk was, geprobeerd hebben om conflicten buiten de gemeenteraad te houden.”

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.