16.7 C
Purmerend
woensdag 15 mei 2024
HomeRegionaalNieuwe landelijke maatregelen. Rutte: "We dreigen achter het coronavirus aan te lopen"

Nieuwe landelijke maatregelen. Rutte: “We dreigen achter het coronavirus aan te lopen”

Regionaal – Vanavond gaven premier Rutte en Minister De Jonge een vervroegde persconferentie om het coronavirus te beteugelen. Volgens de premier stijgt het aantal besmettingen en neemt de druk op de ziekenhuizen toe.

Minister de Jonge geeft aan dat er 3000 besmettingen per dag zijn. “Wij verwachten zo’n 5000 besmettingen per dag. Dat noemen wij de exceptionele groei. Zelfs met de maatregelen die wij vandaag aankondigen denken wij dat in oktober er 400 IC bedden bezet zijn.”

Het aantal besmetting loopt volgens Rutte zo snel op dat we achter het virus aan dreigen te gaan lopen. Volgens minister De Jonge is er geen onderscheid tussen veiligheid en de economie. “Het is het beste voor de economie als we de tweede lockdown weten te voorkomen.”

“Wij doen ons best maar het virus doet het beter. Wij moeten opnieuw onze vrijheden inperken. Ons gedrag is wat het verschil gaat maken.”, zei de Jonge “Onder de streep is het niet genoeg. Er zijn 100.000 mensen besmettelijk. Dat betekent: van elke 170 mensen die je tegenkomt kan er één je aansteken. “

“Of we slagen erin om het aantal besmettingen te laten dalen, of we slagen er niet in en dan zijn er hardere maatregelen nodig, die ons dichterbij die intelligente lockdown van het voorjaar brengen.”, zegt de Jonge.

Verder zei de premier dat het belangrijk is dat iedereen begrijpt waarvoor we het doen. Stappen die lastig zijn. Het is op veel plaatsen weer drukker geworden dan noodzakelijk. “Winkelen is geen uitje dat doe je alleen.”

“Het is een zure appel om doorheen te bijten. Het gaat om de optelsom van dingen.” Tevens doet de premier een oproep aan zowel de ondernemers als de consumenten. “Wij moeten het samen doen. Uiteindelijk zijn wij het. Natuurlijk heeft dit grote economische gevolgen, maar we kunnen het virus niet opnieuw laten oplaaien.”

Deze maatregelen gelden voor drie weken. Als er dan geen verbetering is dan volgen hardere stappen vanuit het kabinet die ons dichterbij die intelligente lockdown van het voorjaar brengen.

Deze maatregelen worden ingesteld:

  • Zoveel mogelijk thuiswerken blijft de norm. Als werkgevers dat niet goed handhaven, kan een bedrijf voor twee weken gesloten worden.
  • Horecazaken in heel Nederland moeten om 22.00 uur dicht. Nu geldt in de 14 veiligheidsregio’s die in alarmfase ‘zorgelijk’ zitten al dat de kroegen om uiterlijk middernacht de deuren moeten sluiten.
  • De maximale groepsgrootte gaat naar 30. Dat is nu nog 50.
  • Ook thuis mogen minder mensen worden uitgenodigd. Dat aantal gaat naar maximaal 4 personen. (Nu is dat nog maximaal 6).
  • Geen publiek bij sportwedstrijden. Dit gaat gelden voor profvoetbal en amateurwedstrijden. Ook de sportkantines gaan dicht.
  • De detailhandel moet consumenten bij binnenkomst gaan registeren en deze heeft de keuze of een mondkapje verplicht is binnen de winkel.
  • Supermarkten moeten twee keer per dag een tijdblok inlassen voor risicogroepen en je mag alleen nog naar binnen met een winkelwagentje, dat van tevoren wordt ontsmet

Bekijk hieronder de persconferentie terug:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,910FansLike
2,550VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
16.7 ° C
17.8 °
15.5 °
78 %
0.9kmh
41 %
di
17 °
wo
18 °
do
20 °
vr
16 °
za
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.