Purmerend

Proeftuin aardgasvrije wijk in Purmerend niet stilgelegd

Purmerend – Vanochtend kopte de NRC dat het project aardgasvrije wijk in de Overwhere-Zuid zou zijn stilgelegd. Volgens wethouder duurzaamheid Paul van Meekeren is hier absoluut geen sprake van. Hij werd vanochtend onaangenaam verrast door deze kop op de voorpagina van de krant.

Hij verzekert dat er van het stilleggen van de proeftuin voor onbepaalde tijd geen sprake is. In een memo aan de gemeenteraad schrijft de wethouder dat het team aardgasvrij op dit moment bezig de laatste woningen rond basisschool het Prisma (de pilot) over te zetten van aardgas naar stadsverwarming.

Proefproject ‘van gas af’ stilgelegd

Een van de belangrijkste proefprojecten om woonwijken van het gas af te koppelen, ligt stil. In de wijk Overwhere-Zuid in Purmerend zouden in het kader van het Programma Aardgasloze Wijken (PAW) de komende twee jaar 1.276 gebouwen van het gas afgekoppeld worden om daarna op een warmtenet te worden aangesloten.

“Daarmee is de pilot, waarvoor u in 2018 groen licht gaf, afgerond. Deze pilot wordt nu geëvalueerd. Op basis hiervan stellen we een uitvoeringsagenda en een business case vast. Deze drie stukken worden in samenhang met u gedeeld aan het eind van dit jaar.”, schrijft de wethouder.

Op basis van deze evaluatie wordt nu de laatste hand gelegd aan bestuurlijke afspraken voor de voortgang van het aardgasvrij maken. “Zoals u bekend is, is hiervoor een Rijksbijdrage ontvangen. Samen met onze partners, woningcorporatie Intermaris, Stads Verwarming Purmerend en netbeheerder Liander vertalen we de geleerde lessen in de pilot naar de schaalgrootte van de proeftuin.”

Het is een gezamenlijk leerproces voor zowel bewoners, de samenwerkende partners en het Rijk.

Paul van Meekeren – Wethouder duurzaamheid Purmerend

Energietransitie Purmerende wijk verloopt stroef. Niet erg, aldus hoogleraar Neyenrode. ‘We leren er juist van’ – EenVandaag

“Hierin maken we afspraken over de verschillende issues die we in de pilot zijn tegengekomen, zoals bijvoorbeeld de werkvolgorde, de wijze van aansluiten, de verdeling van de subsidiegelden, de mate van ontzorging van bewoners, etcetera. Deze issues zijn voor 1276 gebouwen omvangrijker dan voor de 96 panden uit de pilot. Omdat we een eerste proeftuin zijn die daadwerkelijk particuliere woningen en appartementen van het aardgas haalt, betekent dit ook dat we tegen zaken aanlopen waar we zelf oplossingen voor moeten vinden. Dat gaat niet altijd gemakkelijk, het is een gezamenlijk leerproces voor zowel bewoners, de samenwerkende partners en het Rijk.”, besluit wethouder van Meekeren.

Relevante artikel:

Eerste blok woningen aardgasvrij gemaakt in proeftuin Purmerend –

Purmerend – Vandaag, 9 oktober, is in Purmerend het eerste blok woningen aardgasvrij gemaakt. De directeur generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties bezocht een van de eerste gasvrije woningen. Na afloop bevestigde hij het bord ‘Gasvrij Purmerend’ buiten op de voorruit. Alle aardgasvrije woningen in dezelfde straat ontvingen eenzelfde bord.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.