20.3 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomeRegionaalRegio staat voor grote opgave opvang asielzoekers

Regio staat voor grote opgave opvang asielzoekers

Regionaal – De regio Zaanstreek/Waterland staat voor een opgave voor de opvang van asielzoekers voor de korte en middellange termijn. In de regio Zaanstreek/Waterland moeten 128 personen binnen een zeer korte termijn geplaatst worden. Voor de middellange termijn moet er in onze regio structureel plaats worden gevonden voor rond de 250 asielzoekers.

ln eerste instantie dienen op korte termijn in totaal 417 extra opvangplekken in Noord-Holland te worden gerealíseerd om situaties van massale noodopvang zoals in 2015/2016 te voorkomen. Landelijk is gesteld dat op korte termijn elke provincie 417 asielzoekers dienen op te vangen.

De verschillende regio’s in de provincie kunnen wel met elkaar in gesprek om opvang op locaties te clusteren. Gemeenten dienen dan wel deze geclusterde locaties in andere gemeenten financieel te compenseren. Mochten de gemeenten en de provincie er niet gezamenlijk uitkomen, dan dient met de mogelijkheid rekening te worden gehouden, dat de Staatssecretaris zelf invulling zal geven aan de verdeling.

Statushouders

Buiten de structurele opvanglocaties voor asielzoekers dienen volgend jaar ook statushouders een woning te krijgen. Voor het jaar 2021 is de verwachte opgave voor het landelijk huisvesten van statushouders geschat op 27.000. Dit is een toename van 15.000 vergunninghouders ten opzichte van 2020. Voor Purmerend/Beemster zal voor volgend jaar de opgave om statushouders te huisvesten liggen rond de 100/125.

Gemeenten die vaart maken met het huisvesten van statushouders krijgen een financiële compensatie. Het geld dat normaal naar het COA gaat vanwege langdurig verblijf, zou dan naar de gemeente kunnen. Gemeenten hoeven voor huisvesting niet alleen te kijken naar sociale huurwoningen, maar kunnen statushouders ook onderbrengen in verbouwde kantoorpanden, flexwoningen of huurkamers.

Dat er volgend jaar meer statushouders gevestigd dienen te worden heeft te maken met achterstanden bij de IND die op dit moment door een taskforce worden weggewerkt. Hierdoor zaten asielzoekers langer te wachten op hun uiteindelijke status. Volgens de IND hadden de achterstanden te maken met bezuinigingen bij de dienst die opgelegd waren door Den Haag.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Leuk, deze staan naast de mbo-scholen.

  En òja, ook naast een basischool.

  Oja en ook bij een kinderdag verblijf.

  Leuk bedacht.

 2. Je zult maar “regulier” op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning: sta je na járen bijna bovenaan en hopla, stuiter je zo 100-en plaatsen terug.
  Oh, en wat gebeurt er dan met de mensen die met een 2 jaars huurcontract zijn gehuisvest in een (container)woning (als die 2 jaar voorbij zijn)?
  Want nu 128 personen binnen een zeer korte termijn huisvesten, op de middellange termijn structureel 250 personen en volgend jaar rond de 100/125 personen gaat ten koste van de “reguliere” woningzoekende.
  Niet iedereen kan (of durft nu t.g.v. de onzekerheden van de Corona-pandemie) een woning kopen of in de middeldure of vrije sector huren, hè.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
20.3 ° C
21.8 °
18.9 °
70 %
4.5kmh
52 %
ma
20 °
di
20 °
wo
20 °
do
24 °
vr
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.