14.5 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendProvincie: hotel in Beusebos te hoog "niet wenselijk"

Provincie: hotel in Beusebos te hoog “niet wenselijk”

Purmerend – De Adviescommissie Ruimtelijke Ordening van de provincie Noord-Holland heeft zijn licht laten schijnen over de plannen van de bouw van het van der Valk hotel in het Beusebos / KomA7. De commissie komt tot de conclusie dat de ontwikkeling van een hotel op deze locatie denkbaar is als uitvalsbasis voor recreatie in de omgeving, maar vindt de voorgestelde hoogbouw tot mogelijk 70 meter hoogte met het oog op het kwetsbare open landschap in de omgeving niet wenselijk.

Volgens de gemeente is de hoogte juist een middel om de anonimiteit van de gemeente Purmerend te doorbreken. “Purmerend ligt op dit moment vanaf de A7 gezien grotendeels onzichtbaar achter een geluidscherm en hoogbouw is een middel om deze anonimiteit te doorbreken.” De commissie vraagt zich af of hoogbouw wel het juiste instrument is voor een betere positionering van Purmerend, zeker gezien de kwetsbaarheid van de omliggende open veenweidegebieden en droogmakerijen. 

Nieuw in de plannen is dat er op de bovenste laag een openbaar toegankelijk uitkijkpunt komt. “Van hieruit is de omgeving goed zichtbaar, waaronder het nabijgelegen werelderfgoed. Dit sluit aan bij het uitgangspunt van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), die bebouwing toestaat mits het iets teruggeeft aan het werelderfgoed.”

Geen overleg

Op de vraag van de commissie of het klopt dat de RCE het een goed plan vindt en waar dit advies is terug te vinden is geeft de gemeente aan dat er geen overleg is geweest met de RCE. “Er is geen overleg met de RCE geweest, maar wij weten dat de RCE graag een plek wil met uitzicht op de Beemster, waardoor het werelderfgoed beleefbaar is.”

Unesco werelderfgoed

De commissie heeft grote twijfels of er wel voldoende gekeken is naar de impact van de hoogbouw op de omgeving en dan met nadruk op werelderfgoed de Beemster en werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. “Het feit dat het werelderfgoed vanuit het uitzichtpunt zichtbaar wordt gemaakt, wil niet zeggen dat de RCE het eens is met de zichtbaarheid van het gebouw vanuit het werelderfgoed. De hoogbouw kan het erfgoed juist ook schaden.” De commissie adviseert de gemeente dan ook om de RCE en ook UNESCO in Parijs om advies te vragen.

Beeldbepalend

De hoogbouw is ook de eerste stedelijke ontwikkeling aan de andere kant van de A7 en wordt beeldbepalend vanuit het open landschap van de Wijde Wormer en het Wormer- en Jisperveld. “Op zich is de ontwikkeling van een hotel op deze plek voorstelbaar, maar hoogbouw is gezien de grote invloed op de kwetsbare omgeving niet op zijn plaats.” Ook vindt de commissie het programma te zwaar en te stedelijk in relatie tot de recreatieve functie en natuurwaarden van het terrein.

Beschermde diersoorten

Op het stuk terrein van 2,3 hectare zijn verschillende diersoorten gevonden waarvan er een paar beschermd zijn. Het gaat hier om de Baardvleermuis, Buizerd en de Boommarter. “Eerst zat de boommarter vooral aan de zuidzijde, maar omdat het noordelijk deel rustiger is geworden zit deze soort inmiddels ook hier. Er zit ook een nest van een buizerd in een boom op de plek waar het hotel komt.” De lichtuitstraling van het hotel kan het leefgebied van de Baardvleermuis aantasten omdat deze erg gevoelig is voor licht is en als langzame vlieger een kwetsbare soort is voor predatoren. Ook is bekend dat er een kraamkolonie van de Baardvleermuis in het bos aanwezig is.

Maar de bouw van het hotel in het Beusebos zal ook voor de boommarter een probleem worden aangezien deze een minimum areaal nodig heeft. “Het is sowieso bijzonder dat deze soort hier zit. Het wordt dus nog wel een flinke hobbel om voor elkaar te krijgen dat deze soorten niet worden bedreigd en een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet te krijgen.”, concludeert de commissie.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

  1. Het gebouw moet veel hoger worden en veel breder worden dan die 70 meter. Dan moeten de vliegtuigen ook hoger vliegen. dan hebben we rust in Purmerend

  2. Purmerend heeft al een herkenningspunt, het afschuwelijke en veel te hoge “Heel Europa”, dat zelfs vanaf de Ijsselmeerdijk tussen Warder en Edam duidelijk te zien is. Om niet te zwijgen van de zichtbaarheid ervan in natuurgebied het Twiske. Daar is het vanaf de Zaanse kant van het meer meteen zichtbaar. Er is ruimte genoeg op het bebouwingsoppervlak om het hotel horizontaal ipv verticaal te bouwen. Van der Valk heeft in Oostzaan ook niet zo’n idioot hoog gebouw neergezet, dus daar moet best instemming voor te vinden zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14.5 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
0.8kmh
8 %
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.