1 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomeBeemsterRespijthulp voor mantelzorgers "even een adempauze"

Respijthulp voor mantelzorgers “even een adempauze”

Purmerend – Helden van onze maatschappij, zo worden mantelzorgers ook wel genoemd. Veel zorgbehoeftige inwoners van Purmerend kunnen op dit moment thuis blijven wonen dankzij de inzet van hun mantelzorgers. Het is bekend dat het beroep op mantelzorgers de laatste jaren toeneemt en dat dit toenemend beroep de belasting verzwaart. De coronacrisis heeft deze ontwikkeling versterkt.

Geschat wordt dat het aantal mantelzorgers in Purmerend tegen de 1700 personen zit. In samenwerking met de gemeente Purmerend gaat WelzijnWonenPlus de pilot Respijthulp starten. De pilot betreft een aanvulling op het huidige aanbod van ondersteuning voor mantelzorgers. Vanuit de pilot wordt respijthulp ingezet bij mantelzorgers die hier behoefte aan hebben.

Respijthulp onderscheidt zich van respijtzorg door de inzet van vrijwilligers die de mantelzorger praktisch ondersteunen en ontlasten. Bij respijtzorg kunnen ook zorgtaken van de mantelzorger worden overgenomen, waardoor respijtzorg vaak door beroepskrachten of vrijwilligers met een bepaalde opleiding uitgevoerd dient te worden. Daarnaast gaat het bij respijthulp om ontlasting voor enkele uren, waarbij respijtzorg ook een hele dag of meerdere dagen ingezet kan worden.

Met de respijthulp krijgt de mantelzorger een adempauze zodat hij/zij de rol van mantelzorger langer vol kan houden. De mantelzorger kan gepland vrijaf nemen dankzij de inzet van een vertrouwde respijthulp. Bij de inzet van respijthulp kan per situatie worden gekeken waar de mantelzorger specifiek behoefte aan heeft en welke vrijwilliger hier goed bij past. Zo kan voor elke mantelzorger maatwerk worden geleverd.

Het inzetten van vrijwilligers bij de ondersteuning van mantelzorgers is eerder al succesvol gebleken. Echter is het de laatste jaren lastiger zo niet bijna onmogelijk geworden om vrijwilligers te vinden die in de thuissituaties inzetbaar willen en kunnen zijn. De vraag naar deze vrijwilligers is vele malen groter dan het aanbod.

Vergoeding

De vrijwillige respijthulpen ontvangen een vergoeding van € 5,00 per uur en een reiskostenvergoeding. Deze vergoeding valt binnen de landelijke vrijwilligersregeling (per 1 januari 2021 is de onbelaste vrijwilligersvergoeding verhoogd naar maximaal €1.800 per jaar). De vergoeding heeft hierdoor geen gevolgen voor een eventuele uitkering.

Vrijwilliger worden? Kijk op de website hieronder.

Omdat het een pilot betreft wordt het project het eerste jaar kleinschalig uitgevoerd. In september en december 2021 wordt de pilot door de gemeente geëvalueerd. Hierbij wordt ook gekeken naar de effecten van de pilot op andere vrijwilligersactiviteiten. Zo dient het bieden van de vergoeding te leiden tot een toename in het aantal respijthulpen en niet tot verdringing bij andere vrijwilligerstaken. Mocht het project positieve resultaten opleveren gaat de gemeente het gesprek met WonenWelzijnPlus aan hoe dit verdere jaren vorm kan krijgen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte sneeuw
1 ° C
2.2 °
-0 °
83 %
1.8kmh
34 %
zo
2 °
ma
2 °
di
4 °
wo
7 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.