10.2 C
Purmerend
vrijdag 31 maart 2023
HomeRegionaalRutte: "Het kantelpunt nadert"

Rutte: “Het kantelpunt nadert”

Regionaal – Vanavond gaven demissioniar premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Dit was een week eerder dan normaal maar dit komt omdat er volgende week landelijke verkiezingen zijn.

De premier gaf aan dat er geen versoepelingen komen maar wel aanpassingen. Ook gaf de premier aan dat het kantelpunt nadert. Rutte: “Op basis van de cijfers zegt het OMT: het is niet verstandig versoepelingen in te voeren vanaf 16 maart. Maar we voeren wel enkele aanpassingen en correcties uit, omdat dat logisch en verstandig is.”

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met woensdag 30 maart. Ook de avondklok wordt verlengd tot in de ochtend van 31 maart. Volgens Rutte is het vanwege het hoge aantal besmettingen niet verantwoord om de avondklok nu los te laten. De premier zei hierin het advies van het Outbreak Management Team op te volgen.

Voor activiteiten die met de verkiezingen te maken hebben, gelden tijdelijke uitzonderingen, zei de premier. “De avondklok mag vrije verkiezingen niet in de weg staat”, zei hij. “Wie pas tegen 21.00 uur ‘s avonds kan stemmen kan ongehinderd naar huis.’ Ook het bijwonen van de tellingen als toeschouwer in de stembureau’s kan ongehinderd.

Mensen die zes maanden geleden of korter het coronavirus hebben gehad, hoeven maar één prik met een vaccin tegen het virus te krijgen. Dat zei demissionair minister De Jonge, nadat dit eerder al bekend was geworden in een advies van de Gezondheidsraad. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat mensen die al besmet zijn geweest met het virus, een bepaalde mate van immuniteit hebben. Het kabinet gaat kijken hoe ze dit advies gaan uitwerken.

Ook grootwinkelbedrijven die nu onmogelijk met 2 mensen per verdieping moeten werken, worden op 16 maart anders benaderd. Voor de kleine winkelier met een oppervlakte van 50m2 blijft hetzelfde als nu gelden. Bij een oppervlak van meer dan 50m2 gaat straks gelden dat er 2 personen per 25m2 per verdieping mogen verblijven. Wel op afspraak, 4 uur van te voren aanmelden en in een tijdslot.

De Jonge: “Als het allemaal meezit, hebben we in de zomer van het grootste deel van de maatregelen afscheid genomen. We kijken reikhalzend uit naar de zomer. Als alles gaat zoals we nu verwachten, wordt het een mooie zomer” Hij zei dat tegen die tijd al miljoenen mensen in ieder geval voor de eerste keer een prik hebben gekregen. “Als alle vaccins zoals afgesproken worden geleverd, is op 1 juli bij iedereen die dat wil de eerste prik gezet.”

Opening terrassen

Als het lukt om de zogenoemde R-waarde onder de 1 te houden, ziet demissionair minister De Jonge weer ruimte voor het heropenen van de terrassen op 31 maart. Meer daarover op de nieuwe persconferentie op 23 maart 2020.

Perconferentie 8 maart 2021

4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
10 °
94 %
2.2kmh
100 %
vr
10 °
za
9 °
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.