8.5 C
Purmerend
zondag 17 maart 2024
HomePurmerendGroene daken voor 70 nieuwe sociale huurwoningen in Purmerend

Groene daken voor 70 nieuwe sociale huurwoningen in Purmerend

Purmerend – In het Wagenweggebied, aan de Lambertus Huisengastraat, verrijzen momenteel drie nieuwe appartementengebouwen met in totaal 70 sociale huurwoningen. De daken van de drie complexen krijgen allemaal een groen sedumdak en zonnepanelen.

Jelle van Ooijen, procesmanager bij Wooncompagnie: “Vanuit het Hoogheemraadschap is het een verplichting om voor nieuwbouw water te compenseren. Het komt erop neer dat wanneer je in een gebied stenen toevoegt, je ervoor moet zorgen dat de waterhuishouding van de stad niet extra wordt belast. Een groen dak is daar een fantastische oplossing voor. Op de daken wordt sedum gelegd. Deze plantjes en de bodem waarop zij groeien absorberen bij regen veel water en geven dat later vertraagd weer af. Hierdoor worden de sloten aanzienlijk minder belast. Iets wat in het Wagenweggebied echt een aandachtspunt is”.

De voordelen van groen

Een groen dak heeft veel meer voordelen. Wooncompagnie isoleert de appartementen maximaal. In de winter scheelt dat enorm in de stookkosten, maar in de zomer kan de temperatuur in met name de appartementen onder het dak flink oplopen. Het groene dak absorbeert dan ook warmte. Daardoor loopt de temperatuur in deze woningen minder snel op. En het draagt natuurlijk bij aan de biodiversiteit in de stad.

Een duit in het zakje

Gemeente Purmerend biedt nu korting op de leges bij de aanleg van een groen dak. Van Ooijen: heeft deze korting zeker bijgedragen. “Alle opties om water te compenseren zijn best kostbaar. De korting op de leges maakte de keuze voor ons gemakkelijker, omdat verduurzamen niet ten koste mag gaan van de betaalbaarheid van onze sociale huurwoningen”.

Doe maar duurzaam, doe het verstandig

Wooncompagnie legt op de daken van de appartementen aan de Lambertus Huisengastraat tevens zonnepanelen. Het groen zorgt ervoor dat de panelen minder warm worden waardoor ze beter functioneren. Om ervoor te zorgen dat het sedum voldoende licht krijgt om te groeien zorgt Wooncompagnie bewust voor voldoende ruimte tussen de panelen.

Een nieuwe en levendige stadse wijk

Verdeeld over drie bouwblokken worden in totaal 70 nieuwe sociale huurappartementen gebouwd. Het Wagenweggebied wordt getransformeerd van bedrijventerrein naar een levendige stadse wijk. Deze 70 sociale huurwoningen leveren een goede en noodzakelijke bijdrage. Hier krijgen straks 70 huishoudens een fijne plek.



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,833FansLike
2,542VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.5 ° C
9.5 °
7.2 °
76 %
2.7kmh
100 %
zo
10 °
ma
13 °
di
12 °
wo
16 °
do
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.