-0.6 C
Purmerend
vrijdag 9 december 2022

HomeRegionaalHoe een ondernemer moest stoppen op last van de burgemeester - "Ik...

Hoe een ondernemer moest stoppen op last van de burgemeester – “Ik zie Femke in mijn dromen”

Amsterdam – 22 jaar woont hij nu in Nederland. Niet lang daarna begon Moamin met werken in de horeca. Later werd hij manager en kwam hij in de buurt van zijn grote droom: een eigen zaak met een eigen concept. Een droom die eerst verwezenlijkt werd en daarna in duigen leek te vallen. Graag vertelt hij zijn verhaal.

Moamin runt inmiddels twee zaken. Sham Oost op de Borneosteiger en Sham West op de Witte de Withstraat. Beide restaurants staan hoog aangeschreven en worden geroemd om de kwaliteit van het eten en de gastvrijheid van de bediening. Hij heeft niet zomaar een CV. Moamin Al Azhar runde het eerst Syrische restaurant van Amsterdam. Een restaurant dat in 2017 werd verkozen tot het beste restaurant van Amsterdam. Vele nieuwe Amsterdamse nieuwkomers leidde hij daar op voor een carrière in de horeca.

Er rijk van worden wilde hij niet. “Ik deed het voor het plezier en ik had in die tijd een goede relatie met de gemeente”, vertelt de Amsterdammer. Toen hij -na het succes van zijn eerste zaak- een nieuw restaurant wilde openen, ging hij in zee met een Israëlische investeerder. Ik begon in een restaurant, dat in zwaar weer zat. We maakten afspraken over de overdracht van een gedeelte van de aandelen bij een notaris, als het restaurant een succes zou worden. En dat werd het. “Van een paar ton schuld hadden we binnen een jaar een paar ton winst.”

‘I can buy the king of Holland if I want’

Een mooi succes verhaal, zou je denken. Maar de papieren van de notaris bleken niet op orde. Dit was het begin van een zakelijk geschil tussen de ondernemer en investeerder. “Uiteindelijk wilde ik alleen mijn concept, logo, naam en mijn menukaart meenemen. Het verhaal liep echter volledig uit de hand.” ‘Don’t stay in my face, I can buy the king of Holland if I want’ is één van de zinnen die Moamin niet snel meer zal vergeten van zijn investeerder.

In juli 2019 startte Al Azhar Sham Oost. Na een periode van verbouwen was het restaurant een kleine maand voor de eerste lockdown eindelijk open. Corona bleek echter niet het enige struikelblok te zijn voor het kersverse restaurant. In maart 2020 kreeg de vestiging van Sham te maken met een drietal geweldsincidenten. Eerst werd er midden in de nacht op de zaak geschoten met een luchtdrukpistool. De tweede keer werk de deur met een hamer bewerkt en de derde keer was een tweetal kogels de stille getuige van iets dat waarschijnlijk het gevolg is van een zakenlijk conflict. Daarmee was de maat vol voor burgemeester Halsema en moest de zaak op haar last in april 2020 voor 8 maanden sluiten.

‘s Nachts word ik soms schreeuwend wakker. Ik zie Femke in mijn dromen.

Inmiddels draait er een live beveiligingscamera bij Sham en is de vestiging in Oost weer open. Maar Moamin is verbolgen over de gang van zaken. Over het moeten sluiten van zijn restaurant, maar ook over de gehele gang van zaken daarna bij gemeente, politie en justitie. “Ik heb gesprekken aangevraagd maar heb nooit mijn verhaal mogen vertellen. Ergens voelt dat ook als stereotypering. Wij zijn nooit de aanleiding geweest dat ons restaurant beschoten werd.”

Moamin vertelt hoe hij ‘s nachts regelmatig schreeuwend wakker werd. “Ik zie de burgemeester dan in mijn dromen. Ik ben een hardwerkende ondernemer en het voelt als onrecht dat wij de zaak hebben moeten sluiten.”


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,197FansLike
2,236VolgersVolg
1,535VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
-0.6 ° C
0.6 °
-2 °
95 %
0.7kmh
6 %
vr
4 °
za
5 °
zo
3 °
ma
0 °
di
0 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.