11.7 C
Purmerend
donderdag 30 maart 2023
Home112Geldboete voor bestuurder die 14-jarige Tamar uit Marken dood reed

Geldboete voor bestuurder die 14-jarige Tamar uit Marken dood reed

Marken – De 28-jarige man die wordt verdacht van het doodrijden van de 14-jarige Tamar uit Marken krijgt een geldboete omdat hij niet goed oplette. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. Volgens het OM heeft de bestuurder geen ernstige verkeersfouten gemaakt bij het ongeluk vorig jaar zomer. 

De man heeft niet ‘roekeloos of aanmerkelijk onvoorzichtig’ gereden. Wel heeft de bestuurder volgens het OM ‘onvoldoende op de weg gelet’. “Door onvoldoende op te letten, was hij niet in staat de auto te stoppen binnen de afstand waarover hij de weg kon overzien en waarover deze vrij was. Hiermee heeft hij een verkeersovertreding begaan en daar krijgt hij een boete voor.” De bestuurder moet een boete van 1.500 euro betalen. Die boete is hoger dan gebruikelijk, dat komt door de ‘ernst van de gevolgen’. 

Verdachte of bestuurder

De 28-jarige man wordt door het OM aangeduid als bestuurder, legt woordvoerder Ilse de Heer uit. “Hij krijgt van ons een boete, dus zal niet voor de rechter komen. Hij is wat het OM betreft de bestuurder die het slachtoffer heeft overreden. Tamar is komen te overlijden doordat ze is overreden.” 

“Feitelijk is het zo dat we de bestuurder van de auto aanmerken als de veroorzaker van het ongeluk, maar hem treft in juridische zin geen blaam. Hem kan niet worden verweten dat hij opzet had of aanmerkelijk onvoorzichtig is geweest. Hem treft een minder zwaar verwijt, daarom komen we uit op die geldboete. De vraag is of hij het ongeluk kon voorkomen, maar het was een afgelegen plek, midden in de nacht. Tamar is door het ongeluk overleden, maar dat kan hem in juridische zin niet worden verweten.”

De nuance tussen over- en aangereden is een belangrijke. “Ze is overreden en níet aangereden. Aanrijden is tegen iets aanrijden en overrijden is over iets heen rijden. De aard van het letsel van het meisje past niet bij een frontale aanrijding, dat ze zou hebben gelopen en is aangereden door een auto. Het letsel past bij overrijden: Tamar bevond zich op de weg en ze is overreden. Daardoor is ze vrijwel meteen overleden. Hoe ze op de weg terecht is gekomen weten we niet, maar wel dat ze al op de weg was.”

De 28-jarige verdachte reed op 25 juli 2020 rond 3.05 uur over de N518 richting Marken. Hij keek op de navigatie-app op een telefoon en voelde zijn stuur trillen. “Hij concludeerde dat hij door een gat in de weg reed, of over iets heen”, schrijft het OM. Op dat moment overreed hij de 14-jarige Tamar, die ter plekke overleed.

Relevante artikelen:


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
11.7 ° C
13 °
10 °
86 %
1.3kmh
56 %
do
11 °
vr
11 °
za
9 °
zo
9 °
ma
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.