18.9 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomePurmerendMerendeel bomen Kanaaldijk tussen Melkwegbrug en spoorbaan worden gekapt, nieuwe bomen niet...

Merendeel bomen Kanaaldijk tussen Melkwegbrug en spoorbaan worden gekapt, nieuwe bomen niet in strakke lijnen

Purmerend – Nu Weidevenne bijna af is, heeft de gemeente een nieuw ontwerp gemaakt voor de groenstrook aan de Kanaaldijk tussen de Melkwegbrug en de spoorbaan. De uitgangspunten voor het ontwerp zijn de boomveiligheidsinspectie, het gemeentelijke bomenplan en de input van de bewoners.

De bomen langs de Kanaaldijk tussen de Melkwegbrug en de spoorbaan zijn jaarlijks geïnspecteerd door een onafhankelijke boomdeskundige. Uit zijn onderzoek komt dat het overgrote deel van de bomen in (zeer) slechte staat verkeert. De verwachting is dat zij nog een levensduur hebben van één tot vijf jaar. Betreffende bomen kunnen niet gehandhaafd blijven in verband met de veiligheid voor de omgeving, daarom is besloten deze bomen te kappen.

Een paar bomen waren zo slecht, dat deze al eerder gekapt zijn. Er komen circa zestig bomen en circa achttien meerstammige struiken terug. Alle bomen, die een levensverwachting van vijf jaar of meer hebben, blijven staan. Dit sluit ook aan op het gemeentelijke bomenplan. De bomen die blijven staan, worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en gezondheid. Na elke controle stelt de gemeente de levensverwachting bij en wordt er ingegrepen als dit vanuit veiligheidsoogpunt nodig is.

Nieuw ontwerp

De Kanaaldijk krijgt een parkachtige uitstraling; het gebied tussen de Melkwegbrug, de spoorlijn, het kanaal en de bebouwing wordt een parkachtig gebied. Beleving van ruimte, groen, water en ontmoeten is hier belangrijk. Je kunt hier fietsen, wandelen, vissen of sporten, maar ook rustig op een bankje over het water staren. De bomen staan niet in strakke lijnen, zoals ten zuiden van de spoorbrug, maar staan “los” in de ruimte. Hierdoor valt er wat te zien en te beleven. Bewoners houden hierdoor zicht op het water en de stad.

Planning

De kapvergunning voor de te kappen bomen nabij het Borghesepark vraagt de gemeente binnenkort aan. Na de zomer worden de de plannen technisch uitgewerkt. Daarna worden ook de kabels omgelegd en/of verwijderd. Naar verwachting kapt de gemeente in november de bomen en planten eind november de nieuwe bomen en struiken. Direct omwonenden worden geïnformeerd door een brief van de gemeente.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,555VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
18.9 ° C
20 °
17.8 °
71 %
0.9kmh
5 %
di
18 °
wo
21 °
do
22 °
vr
21 °
za
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.