15.6 C
Purmerend
woensdag 24 juli 2024
HomewonenTaxateur: plan van Purmerend om startersleningen te verhogen gaat zorgen voor hogere...

Taxateur: plan van Purmerend om startersleningen te verhogen gaat zorgen voor hogere huizenprijzen

Purmerend – Gemeenten Purmerend en Beemster stellen voor om de starterslening te verhogen. Ook zou het maximale aankoopbedrag omhoog gaan. Voor de gemiddelde starter op de huizenmarkt klinkt dat als muziek in de oren. Een taxateur trok bij Regio Purmerend aan de noodbel: “De lokale overheid kan het tekort op de huizenmarkt door middel van dit soort maatregelen niet oplossen. Ze kunnen het wel erger maken.”

Het klinkt zo mooi. Gemeenten Purmerend en Beemster zijn voornemens om de startersleningen te verhogen naar een bedrag van 45.000 euro. Ook het maximale aankoopbedrag gaat fiks omhoog en wordt gelijk gesteld met de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie. Hierdoor kunnen inwoners van onze gemeenten een bedrag van 45.000 – zonder inkomenseis – lenen bij de gemeente voor woningen met een maximum van 325.000 euro.

Op deze wijze is de verwachting dat meer koopstarters in staat zullen zijn om wel of eerder een koopwoning te bemachtigen – aldus de Gemeente Purmerend

Taxateur Randy (Value-R) kijkt niet positief naar het voorstel van de beide gemeenten. “Op dit moment is er sprake van een enorme krapte op de huizenmarkt. Een oorzaak daarvan is dat de rente historisch laag is. Voor ieder huis dat er te koop komt staan er tientallen in de wachtrij om een bod uit te kunnen brengen. Het creëren van meer leencapaciteit, zal er voor zorgen dat mensen alsnog het maximale zullen bieden, wat ze kunnen betalen. In dit geval is dat dus 20.000 euro meer dan voorheen.”

10 of 80 mensen in de rij

Voor de verkoper maakt het niet uit, meent Randy. “Of er nou 10 of 80 mensen in de wachtrij staan, de koopprijs wordt geboden. Het is de vraag hoeveel er overheen gegaan wordt. Maatregelen van de lokale overheid kunnen dit probleem niet oplossen, het kan het wel erger maken. De huizenprijzen zullen pas stabiliseren of dalen, als de hypotheekrente omhoog gaat.”

Ook makelaar Laura (HR makelaars), is het in grote lijnen met Randy eens. “Het is een mooi initiatief natuurlijk. In de periode 2008-2011 werd er veel gebruik gemaakt van de starterslening. Recentelijk hebben we 1 koper gehad die ook een starterslening kon aanvragen bij de gemeente. De laatste jaren is dat een uitzondering. Je gaat het huizenprobleem daarmee niet oplossen. Je kunt het hooguit zien als een korte termijnoplossing, waarmee je een beperkt groepje mensen kunt bedienen. Dan gaat het om de groep mensen die vanwege hun inkomen particulier moeten huren, maar net te weinig verdienen om te kunnen kopen. En dan nog moeten ze mazzel hebben. In het verleden hadden we 6 bezichtigingen in een half jaar. Nu wordt een huis in gemiddeld twee weken verkocht en lopen er twee dagen lang potentiële kopers in en uit die allemaal het huis willen bemachtigen.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
15.6 ° C
16.7 °
14.5 °
69 %
1.7kmh
10 %
do
18 °
vr
21 °
za
20 °
zo
22 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.