BeemsterPurmerend

Rijksdienst Cultureel erfgoed: Gemeente neemt een risico voor status Beemster door het bouwen van dit hotel

Purmerend – De bouw van het Van Der Valk hotel in het Beusebos in de kom A7. Het is al jaren een heet hangijzer in Purmerend. Vanavond beslist de gemeenteraad over de wijziging van het bestemmingsplan. De provincie, diverse belangenorganisaties en particulieren lieten al eerder weten tegen het plan te zijn. Nu komt daar een volgende factor bij: De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zegt dat de Gemeente Purmerend een risico neemt wat betreft de werelderfgoed status van de Beemster.

Tijdens de laatste commissievergadering Stedelijke Ontwikkeling deed de wethouder een opmerkelijke uitspraak. Hoewel de ARO (Adviescommissie ruimtelijke ontwikkeling van de provincie Noord-Holland) de gemeente dringend heeft geadviseerd om advies in te winnen bij UNESCO over de gevolgen van de bouw van het hotel in het Beusebos, is de gemeente niet van plan dat te gaan doen. “Het hotel ligt buiten de ringdijk van de Beemster. Nu ingaan op het verzoek van de ARO kan wellicht leiden tot andere conclusies”, aldus de wethouder.

Regio Purmerend wilde wel weten wat de eventuele gevolgen zouden kunnen zijn en kroop in de telefoon. Via UNESCO kwamen wij uiteindelijk terecht bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. De casus van de plannen van het 70-meter hoge hotel zijn minimaal bekend bij het overheidsorgaan. “In mei zijn wij eenmaal benaderd door een ambtenaar van de gemeente Beemster. Wij hebben toen geadviseerd dat de siteholder Gemeente Purmerend contact met ons moest opnemen. Dat is daarna nooit gebeurd.”

Mogelijk gevolgen voor werelderfgoed status Beemster

Wat en of er gevolgen zijn voor de werelderfgoedstatus van de Beemster is niet vooraf te bepalen. “Het is zeker niet onmogelijk dat dit gevolgen heeft. Ik zou dit willen vergelijken met het plan rondom Kinderdijk om windturbines neer te zetten. Daar is toen een HIA uitgevoerd (red: Heritage impact assessment). De conclusie van dat onderzoek is overgenomen. De windturbines zijn er niet gekomen.”

De Rijksdienst Cultureel Erfgoed stelt dat een gebouw van 70 meter hoog op een afstand van 440 meter van de Beemster Ringvaart wel degelijk een impact zou kunnen hebben op de zichtlijn. “Het is hoog en inderdaad erg dichtbij”. Wat de gevolgen zijn voor de status, kan zonder onderzoek niet worden vastgesteld. “Maar je neemt als gemeente een risico, want het is zeker niet onmogelijk dat hier gevolgen aan zitten voor de status van de Beemster”.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Maar nieuws maken kan niet gratis. Steun ons zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen. Druk af en toe op onderstaande donatieknop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.