15.3 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomeRegionaalVuurwerkverboden of vuurwerkvrije zones in meerdere gemeenten Noord-Holland, Purmerend twijfelt nog

Vuurwerkverboden of vuurwerkvrije zones in meerdere gemeenten Noord-Holland, Purmerend twijfelt nog

Regionaal – In Amsterdam mag deze jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken worden door consumenten. Veel andere gemeenten in Noord-Holland moeten de knoop nog doorhakken. Van de circa dertig gemeenten in Noord-Holland zegt meer dan de helft nog niet te weten of er een totaal vuurwerkverbod komt. Ook zijn er gemeenten die nog twijfelen over het invoeren van specifieke vuurwerkvrije zones. 

Onder meer in de gemeenten Amstelveen, Zaanstad, Texel, Koggenland en Wijdemeren is nog niet bekend of er een totaal vuurwerkverbod komt. Ook in Beverwijk, Laren, Blaricum en Purmerend twijfelt de gemeente nog. De gemeenteraden zullen hiermee moeten instemmen.

Purmerend

In 2020 gaf burgemeester Bijl al aan dat het instellen van een vuurwerkverbod in Purmerend mogelijk is geworden. “Er was enige tijd onduidelijkheid over de vraag of het eerst mogelijk was. Inmiddels is duidelijk dat dit wel kan.” Burgemeester Bijl gaf toen aan dat het begint met de politieke vraag of de gemeenteraad opteert voor een vuurwerkverbod of niet en of de bereidheid bestaat de hieraan verbonden consequenties onder ogen te zien. “Vuurwerk rond de jaarwisseling is een traditie die in toenemende mate voor discussie zorgt in de samenleving en dus ook in de politiek. Bij onze inwoners leven sterk uiteen lopende opvattingen.”

De gemeente Haarlem maakte eerder al wel bekend een totaal vuurwerkverbod in te voeren dit jaar. Verder zijn er gemeenten, onder andere Huizen, Oostzaan en Wormerland, waar ze nog twijfelen over het aanwijzen van specifieke vuurwerkvrije zones. 

Twee gemeenten geven aan dat er een grote vuurwerkshow komt. Voor het eerst is in de gemeente Diemen een centrale gemeentelijke vuurwerkshowl. Hilversum organiseert al langer een jaarlijkse show. Daar geldt dit jaar geen algeheel vuurwerkverbod, maar er zijn wel twee vuurwerkvrije zones. 

Groot aantal vuurwerkvrije zones 

In Alkmaar en Weesp is de binnenstad een grote vuurwerkvrije zone. De gemeenten Diemen, Heemskerk en Velsen gaan nog een stap verder. Zowel in Heemskerk als Diemen zijn er dertig vuurwerkvrije zones. In Diemen zijn die onder meer rondom winkelcentra, zorginstellingen, scholen, ov-voorzieningen, het gemeentehuis, kinderboerderijen en hulpdiensten.

In de gemeente Velsen zijn dit jaar zevenentwintig vuurwerkvrije zones. “Het is voor de veiligheid van de kinderen en dieren. Daarnaast hopen wij hiermee de overlast door vuurwerk in de omgeving te beperken”, laat de woordvoerder van de gemeente weten. 

De inwoners van de gemeente Hollands Kroon kunnen zich alvast op de vuurwerkgekte verheugen. De gemeente laat weten dat er dit jaar geen totaal vuurwerkverbod komt. Ook gelden er geen specifieke vuurwerkvrije zones. “Hollands Kroon is een rustige, landelijke gemeente met weinig overlast”, laat de woordvoerder weten.

Ook in Edam-Volendam komt in principe geen totaal vuurwerkverbod en zijn er geen vuurwerkvrije zones. Burgemeester Lieke Sievers geeft aan dat ze hoopt op een verstandig gebruik van legaal vuurwerk. “Van belang is onderscheid te maken tussen legaal en illegaal vuurwerk. Gemeente wenst iedereen een goede jaarwisseling en een verstandig gebruik van legaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is een andere kwestie, dat is een strafbaar feit en een zaak voor justitie.”

Verleden jaar

Tijdens de vorige jaarwisseling gold een tijdelijk vuurwerkverbod, dat was bedoeld om de zorg te ontlasten. Door het grote aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis lag, zou ieder vuurwerkslachtoffer er een te veel zijn, zo luidde de gedachte.
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
15.3 ° C
16.2 °
14.4 °
90 %
0.5kmh
55 %
vr
16 °
za
18 °
zo
19 °
ma
25 °
di
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.