23.9 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerend"Tegenslag voor aardgasvrij maken van proeftuin Overwhere-Zuid" Welnee, zegt minister Ollongren

“Tegenslag voor aardgasvrij maken van proeftuin Overwhere-Zuid” Welnee, zegt minister Ollongren

Purmerend – De landelijke fractie van de PVV had onlangs vragen gesteld aan minister Ollongren over de proeftuin aardgasvrij in de Overwhere-Zuid en wilde van de minister weten wat zij vindt van het gasvrij maken van de proeftuin omdat de planning onhaalbaar en de kosten buitensporig hoog zouden zijn. De landelijke PVV kwam tot deze vragen naar aanleiding van een artikel in het NRC.

De eerste fase was een succes, geeft de minister aan. Purmerend maakte als eerste gemeente van Nederland 88 bestaande particuliere koopwoningen aardgasvrij en sloot deze aan op het warmtenet van SVP. Ambtenaren, van wie NRC er vier sprak en wier namen bekend zijn bij de redactie van NRC, stelden dat wethouder Van Meekeren vorig jaar al wist dat de septemberdeadline niet haalbaar was. Wethouder Van Meekeren gaf eerder hierover aan dat een proeftuin altijd omgeven is met veel onzekerheden.

De minister geeft aan dat de gemeente de planning met ruim vier maanden heeft verschoven. De redenen hiervoor zijn op 14 september 2021 gemeld aan de gemeenteraad en hebben betrekking op de gevolgen van corona op het participatieproces, extra benodigde tijd om de woninginventarisaties te doen en de benodigde ontwikkeling van alternatieve aansluitmethoden op het warmtenet. Wethouder Van Meekeren bericht op 15 oktober aan de gemeenteraad hierover: “Ik wil u melden dat SVP voor alle woningen een aansluitmethodiek heeft ontwikkeld. Nu hier duidelijkheid over is, is alle informatie die de bewoners nodig hebben voor het maken van een keuze, gereed.”

Begin november zijn bewonersavonden gepland om te spreken over de concrete aanpak voor de betrokken bewoners. Daarnaast is het minister Ollongren niet bekend dat de kosten buitensporig hoog zijn. “Uitgangspunt is en blijft dat er voor de bewoners van deze proeftuin gekomen wordt tot een betaalbaar aanbod. De gemeenteraad van Purmerend heeft besloten dat de bewoners in de proeftuin kosteloos kunnen overstappen op het warmtenet van SVP.”

Koploper

Volgens de minister was Purmerend één van de eerste proeftuinen waar daadwerkelijk aardgasvrije woningen gerealiseerd werden. “In die zin is Purmerend, maar ook een aantal andere proeftuinen, koploper. Omdat via de proeftuinen geleerd wordt wat wel en niet werkt in relatie tot de wijkgerichte aanpak, betekent het zijn van koploper niet dat alles per definitie voorbeeldig uitpakt.”

De PVV wil dat de minister de stekker uit het project trekt omdat het onhaalbaar en onbetaalbaar zou zijn, maar minister Ollongren gaat daarin niet mee. “De gemeente Purmerend is nog steeds van plan om met deze middelen te komen tot de aangekondigde aardgasvrije oplossingen.” Dit blijkt ook uit de uitvoeringsstrategie ‘Leren door te realiseren’ die op 22 april 2021 door de gemeenteraad van Purmerend is aangenomen. “Het blijft belangrijk om op basis hiervan te leren hoe gekomen kan worden tot verdere opschaling van de wijkgerichte aanpak.”

Experiment

Wethouder Van Meekeren gaf eerder aan dat een proeftuin “omgeven is met veel onzekerheden” en dat de hoge kosten “horen bij het experimentele karakter”. De minister gaat hierin mee. “Het is logisch dat in deze fase van de wijkgerichte aanpak er veel onzekerheden zijn. Dat is ook de reden om vooruitlopend op een grootschalige aanpak eerst proeftuinen te doen om te leren wat er nodig is voor een goede uitvoering en de onzekerheden te reduceren. Ook is het zo dat de kosten in deze fase relatief hoog zijn en dat een Rijksbijdrage nodig is voor de proeftuinen om te kunnen komen tot een haalbare businesscase en betaalbaar aanbod voor de bewoners.”

Volgens minister Ollongren is het doel van het Programma Aardgasvrije Wijken nog steeds het leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald. “Dat is meer dan alleen het opdoen van kennis en ervaring.” De minister wil dan ook niet stoppen met het Programma Aardgasvrije Wijken. Wel zal de minister conform planning in 2022 het programma evalueren.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. De stekker uit het project trekken omdat het onhaalbaar en onbetaalbaar zou zijn is eigenlijk best wel een goede optie, maar Gemeente Purmerend is nog steeds van plan om met financiële middelen over de brug te komen voor de aangekondigde aardgasvrije oplossingen.

    Weet u, de betalende burger, gelijk waarom de tarieven van de SVP zo hoog zijn en blijven, de Gemeentelijke Belastingen en Heffingen zullen stijgen; het geld moet immers ergens vandaan komen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
23.9 ° C
25.6 °
22.2 °
64 %
1.3kmh
89 %
do
24 °
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.