20.3 C
Purmerend
woensdag 10 juli 2024
HomePurmerendGangenstelsel onder binnenstad Purmerend ontdekt "loopt door tot de Hoogstraat en Koemarkt"

Gangenstelsel onder binnenstad Purmerend ontdekt “loopt door tot de Hoogstraat en Koemarkt”

Purmerend – Bij toeval kwam Mischa erachter. Door het plaatsen van een tuinhuisje waarvoor palen de grond in moesten ontdekte hij een gangenstelsel die onder zijn tuin doorloopt. “Een van de palen ging wel erg makkelijk naar beneden”, zegt Mischa. Zijn vriend Marcel, die meehielp, kwam al snel tot de conclusie dat er een holle ruimte moest zijn.

“We hebben het gat groter gemaakt en zagen inderdaad een soort van holle ruimte op zo’n 3 meter diepte. We hebben een telefoon met draaiende camera en licht via een touw naar beneden laten zakken.”, geeft Mischa aan. “De beelden die we toen zagen verbaasde ons. Het leek op een soort tunnel.” Beide vrienden besloten het gat groter te maken maar waren het erover eens dat dit best wel eens een archeologische vondst van jewelste kon worden en dat dit nog niet echt aan de grote klok gehangen moest gaan worden. “We besloten toen eerst om het tuinhuisje af te bouwen en deze over het gat te zetten. Konden wij rustig een mangat graven zodat niemand uit de buurt argwaan kreeg. Dit is net een jongensboek.”

Het tuinhuisje verbloemt dus nu de plek waar ze een mangat hebben gegraven. “Zelfs de buren hebben nog geen idee.”, lacht Mischa. “Afgelopen maandag zijn we uiteindelijk zo’n vier meter afgedaald naar beneden en blijkt het een soort van gangenstelsel te zijn versterkt met houten palen. Naar het oosten gaat de tunnel richting de Hoogstraat. Naar het zuiden komen wij uit onder de Koemarkt en het Eggert Winkelcentrum. Detail is ook dat de ABN AMRO in de Kalversteeg en de ING bank in de Koestraat bereikt kunnen worden. Al met al een paar kilometer aan gangen. Sommige delen van gangen zijn ingestort.”

Het verder verkennen van het gangenstelsel durven de vrienden niet. “Sommige delen van gangen hebben palen waarvan je denkt dat deze hun langste tijd gehad hebben. Andere delen van gangen zijn in redelijke staat. Maar stel je voor dat het instort en wij vast komen te zitten. Dat laten we liever aan de professionals over.”

Een kaart van de tunnels die Mischa en Marcel al in kaart hebben gebracht.

Inmiddels hebben Mischa en Marcel contact gezocht de gemeente Purmerend die ze doorverwees naar de archeologische werkgroep. “Deze waren zeer verbaasd en zijn al wezen kijken. Volgens hun is dit al de ontdekking van deze eeuw voor Purmerend. Wie die tunnels gemaakt heeft is ook hun nog onbekend, al denken ze dat de tunnels er al liggen vanaf de tweede wereldoorlog. Ze hebben nu een werkgroep opgericht die volgende week vrijdag gaat beginnen met het onderzoek.”

De exacte locatie van het door de vrienden gemaakte mangat mag nog niet bekend gemaakt worden vanwege eventuele problemen die kunnen ontstaan als bijvoorbeeld kinderen gaan afdalen. “Dit moet eerst goed geregeld worden. Als het fout gaat zijn wij toch verantwoordelijk.”, zegt Marcel. Het tuinhuisje van Mischa moet ook nog even wachten op plaatsing op de juiste plek. “De locatie is nu uitgeroepen tot archeologische locatie dus mag ik niets meer doen. Dit wordt een leuke zomer. Al denk ik dat mijn buren niet echt blij worden van al die mensen die straks in mij tuin bezig gaan.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

8 REACTIES

  1. @Louk,
    Des te eerder je een 1 april grap openbaar maakt, des te eerder je ontmaskerd kunt worden.

  2. Goed speurwerk mannen, maar hadden jullie niet heel even kunnen wachten met jullie commentaar tot na 1 april? Dan had dit toch wel uit kunnen groeien tot één van de betere 1 april grappen van de laatste jaren!

  3. Ik vond hem ook wat vroeg voor 1 april. Ik bedoel maar, volgens het kaartje loopt ook een tunnel dwars door de gedempte where. Die was in de oorlogstijd nog niet gedempt als ik het goed heb. In de jaren 60 moest je daar voor nog een brug over. Of is de tunnel daar waterdicht 🙂

  4. Wel ff heel slecht teken om te zien hoe het met het grondwaterpeil staat gesteld in onze oude binnenstad. Ik begrijp wel waarom mijn huisje wegzakt door al dat gebouw en geklooi in de grond om me heen. Mensen denken niet na en doen maar wat. Ga lekker net aan de andere kant van die belachelijke 7 miljoen brug in de grond ploegen dan blijven de monumentjes tenminste overeind staan! Wel mooie vondst zolang het nog duurt om dezelfde reden.

  5. “Ze hebben nu een werkgroep opgericht die volgende week vrijdag gaat beginnen met het onderzoek.”
    En volgende week vrijdag is het………1 APRIL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,960FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.3 ° C
21.2 °
19.4 °
75 %
4kmh
86 %
wo
21 °
do
19 °
vr
15 °
za
17 °
zo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.