16.1 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeHart van de RegioEven helemaal 'zen' met deze livestream: de eieren van mevrouw Koolmees komen...

Even helemaal ‘zen’ met deze livestream: de eieren van mevrouw Koolmees komen vandaag of morgen uit

Purmerend – Al 14 jaar heeft Frank in de Weidevenne vogelhuisjes hangen met daarin een camera. Ook dit jaar is het kastje weer bewoond. “Nu breken er spannende tijden aan. De eieren zullen vandaag of morgen uitkomen. En daarna wordt het pas echt leuk!”

In 2009 begon Frank met zijn hobby. Dit jaar is het de achtste keer dat een vogel in zijn kastje een nestje heeft. De acht eieren die mevrouw Koolmees heeft gelegd komen naar verwachting uit op 4 of 5 mei. En Frank heeft er alles aan gedaan om het mevrouw Koolmees zo comfortabel mogelijk te maken.

Dit jaar heeft de Purmerender voor het eerst een zelf ontworpen vogelhuis in gebruik. Eentje waar de camera goed in opgehangen kan worden en die alle specificaties heeft voor een kool- of pimpelmees familie.

“Er komt meer bij kijken dan je denkt”, vertelt Frank aan Regio Purmerend. “Zo moet het gat voor een koolmees of pimpelmees exact 32 millimeter zijn. En je moet het huisje al in de herfst in de tuin hangen. In het najaar gaan de vogels op huizenjacht. Een net opgehangen kastje zal niet snel worden bewoond.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het nestkastje van Frank

Dit voorjaar heeft een echtpaar koolmees de woning betrokken. Het vrouwtje legt, als het nest naar haar zin is ingericht, iedere dag één ei. Dit jaar zijn het er acht. Toch zullen alle eieren binnen 24 uur uitkomen. Op het moment van schrijven van dit artikel zit mevrouw op haar nest. Meneer koolmees brengt zijn vrouwtje af en toe wat eten. Een teken dat de eieren bijna zullen uitkomen.

“Er bestaan hele excel-sheets waardoor je het moment van het uitkomen van de eieren kunt berekenen. Aan de hand van het moment van de betrekking van het nieuwe stulpje, het eerste ei en het aantal eieren zou het vandaag of morgen moeten gebeuren. En dan wordt het pas echt feest. Als de jonkies groter worden, zijn er soms wel 100 voer-bewegingen per dag. Top-sport voor de ouders.”

Hieronder vind je een link naar de livestream. Ook kun je de blog lezen die Frank bijhield over zijn vogelhuisje:

Livestream:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
16.1 ° C
16.7 °
15.5 °
79 %
1.8kmh
82 %
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
28 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.