13.6 C
Purmerend
dinsdag 18 juni 2024
HomeHart van de RegioWereldberoemde WK-koe Sijtje gaat dood door blauwtong

Wereldberoemde WK-koe Sijtje gaat dood door blauwtong

De wereldberoemde koe Sijtje uit Middenbeemster heeft blauwtong opgelopen en gaat het volgens boer Harry Heeman niet overleven. Vanwege haar hoge leeftijd heeft hij besloten de voorspellende koe binnenkort te laten inslapen. 

Op de boerderij van Harry wonen 60 melkkoeien, 30 kalfjes en schapen. “Ik denk dat 40 procent van mijn koeien blauwtong heeft”, vertelt hij aan verslaggever Sjoerd Hilarius op NH Radio. De dieren zijn snotterig en hebben wondjes op hun neus. “De symptomen zijn ook moeilijk verlopen, het gaat op een gegeven moment op de gewrichten zitten.” Ook de schapen zijn zwaar getroffen, al 19 van de 70 schapen zijn overleden. 

De boer ziet dat de koeien stijf zijn en veel liggen, ook geven ze een stuk minder melk. En dat geldt ook voor de wereldberoemde koe Sijtje. Ze werd bekend met het voorspellingen, in eerste instantie over voetbalwedstrijden en later ook over verkiezingen. “Sijtje is 16,5 jaar, ik ken haar natuurlijk door en door”, zegt Harry. “Eigenlijk is Sijtje familie van me geworden.” 

Voorspellingen

“Ik wist dat ik een slimme koe had”, legt de boer uit. Toen begon hij haar voorspellingen te vragen voor voetbalwedstrijden. Bij het WK van 2014 deed ze dat voor het eerst. Sijtje werd wereldberoemd en kwam op CNN, BBC en de voorpagina van een Mexicaanse krant. Ze had voorspeld dat Nederland zou winnen van Mexico en dat gebeurde ook.

Dat koe Sijtje er ook weleens naast kan zitten, werd bijvoorbeeld in 2016 duidelijk. Ze voorspelde toen dat Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen

Die beroemdheid heeft ook een keerzijde. Boer Harry moest ook de bodyguard van Sijtje zijn, ze werd regelmatig bedreigd. “Toen stond Ajax tegenover Manchester United en voorspelde Sijtje dat Ajax zou winnen”, legt Harry uit. Maar Ajax verloor en dat viel niet bij iedereen in goede aarde. 

Het gaat niet goed met Sijtje. “Ik zie dat ze regelmatig ligt”, zegt Harry. “Ze heeft zere benen.” Ook komt ze niet meer uit zichzelf naar de melkput om gemolken te worden. “Nu moet ik haar halen en dat zegt mij eigenlijk genoeg.” De boer staat voor een moeilijke beslissing en overlegt veel met de dierenarts. Hij wil niet dat ze pijn heeft. “Ze heeft de leeftijd en we willen haar rust gunnen.” 

“Ik ga haar missen natuurlijk”, zegt Harry bedroefd. Sijtje heeft een speciaal plekje in zijn hart. “Ze kwam altijd bij me en het wordt toch een leegte in de stal.” Ze heeft 15 kalfjes gekregen en veel daarvan zijn nog bij Harry op het bedrijf. “Die hebben ook haar genen en voorspellende krachten verwacht ik, misschien wel meer.” Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.6 ° C
15.6 °
12 °
72 %
0.5kmh
95 %
di
20 °
wo
18 °
do
20 °
vr
23 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.