6.3 C
Purmerend
donderdag 25 april 2024
HomePurmerendHuurdersvereniging in Purmerend op 'ramkoers' met gemeente Purmerend

Huurdersvereniging in Purmerend op ‘ramkoers’ met gemeente Purmerend

Purmerend – In Purmerend groeien de zorgen bij huurdersvereniging de Vijfhoek over de richting die de gemeente Purmerend inslaat tijdens de prestatieafspraken met woningcorporaties en huurdersverenigingen. De vereniging uit zijn bezorgdheid in een open brief aan de gemeente naar aanleiding van recente ontwikkelingen in Purmerend.

Op 12 december 2022, tijdens een vergadering in het gemeentehuis van Purmerend, uitte wooncorporaties Wooncompagnie en Intermaris ernstige zorgen over de woningnood in Purmerend. Ze benadrukten dat de toewijzing van 33% van de beschikbaar komende woningen aan specifieke doelgroepen in gevaar dreigt te komen. Wethouder wonen Natalie Saaf werd aangespoord om actie te ondernemen. De corporaties drongen aan op beschikbare grond om te bouwen, maar de gemeente beweerde niet over eigen grond te beschikken.

Overschrijding 33%

Bij de volgende vergadering op 19 april 2023 werd duidelijk dat de gemeente lijkt aan te sturen op het overschrijden van die 33%. Er was sinds de vorige vergadering weinig vooruitgang geboekt, en de traagheid van de organisatie leidde tot stagnatie in het vinden van oplossingen, wat de woningcorporaties onder druk zette.

Huurdersvereniging de Vijfhoek is fel tegen dit voorstel, omdat het ten koste gaat van reguliere woningzoekenden, en de zorg voor deze doelgroepen tekortschiet. Ze herinnert de wethouder aan het eerdere verzoek om grond beschikbaar te stellen.

De wachttijden voor woningen in Purmerend zijn schrijnend:

  • Eengezinswoningen: ongeveer 20 jaar wachten.
  • Etagewoningen: ongeveer 10 jaar wachten.
  • Jongerenwoningen: minimaal 5 jaar wachten.
  • Seniorenwoningen: ongeveer 18 tot 20 jaar wachten.

De wooncorporaties sloten zich aan bij de zorgen en drongen opnieuw aan op beschikbaarstelling van grond, maar de gemeente beweerde nog steeds geen grond te hebben.

Een na grootste opvanglocatie

Op 14 september 2023 stuurden de samenwerkende woningcorporaties in Waterland een brief naar alle betrokken partijen, waarin ze nogmaals wezen op de woningnood in Purmerend en opriepen tot snelle besluitvorming. Bovendien blijkt uit een gelekt geheim document dat de raad in Purmerend op 1 november aanstaande zal beslissen over de op een na grootste opvanglocatie voor vluchtelingen in Nederland. Huurdersvereniging de vijfhoek benadrukt dat echte oorlogsvluchtelingen opgevangen moeten worden, maar dan op landelijk niveau.

Recentelijk werd bekend dat de gemeente Purmerend in de Purmer-Zuid grond in eigendom heeft voor containerwoningen, waarvan de grond op dit moment is verpacht. Dit roept de vraag op bij de Vijfhoek waarom de gemeente nu pas in onderhandeling gaat over deze grond, gezien de langdurige woningnood in Purmerend.

Nog meer eigen grond?

De huurdersvereniging vraagt zich af hoeveel grond de gemeente nog meer in eigendom heeft waarover niet wordt gesproken. Ze benadrukt dat het onacceptabel is voor ouders en jongeren die noodgedwongen samenwonen vanwege het gebrek aan passende woningen.

Het gedrag van de gemeente Purmerend wekt twijfels op over hun begrip van de problemen in hun stad. Ze wijst erop dat de gemeente niet automatisch het beleid van de Nederlandse regering moet volgen als dit ten koste gaat van de bestaande inwoners.

Het gebrek aan dialoog met de bewoners over containerwoningen voor vluchtelingen is zorgwekkend, vooral gezien de dringende behoefte aan huisvesting voor jongeren en daklozen in Purmerend, geeft de huurdersvereniging mee aan het college van B&W.

Rectificatie: eerder werd in dit artikel gesproken over huurdersverenigingen waaronder Interwhere. Hiermee is de indruk ontstaan dat Interwhere de open brief mede heeft ondertekend. Dit blijkt onjuist en is door de redactie aangepast.

Relevante artikelen:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Ze moeten meer woningen maken en betaalbaar voor jongeren want die moeten nood gedwongen thuis blijven wonen en niet ieder ouder is er blij mee

  2. “Het gedrag van de gemeente Purmerend wekt twijfels op over hun begrip van de problemen in hun stad. Ze wijst erop dat de gemeente niet automatisch het beleid van de Nederlandse regering moet volgen als dit ten koste gaat van de bestaande inwoners.”
    Dit zegt natuurlijk alles! Ze vroegen zich af bij de laatste gemeentenraads verkiezingen waarom de opkomst zo laag was …omdat jullie GEEN Fuck geven om de inwoners van Purmerend!!! Nou raad een

    Stadsgenoten er moet worden ingegrepen de hele raad moet opstappen!

  3. Deze volledige Gemeenteraad moet zich eens achter de oren krabben.
    Er wordt geld gestoken in dingen die zeker ergens anders voor gebruikt had kunnen worden (bijv. de bodemloze put genaamd SVP, de overschrijding van het prestigeplan genaamd Waterlandkwartier etc.).

    En grond, die is er genoeg.
    Al sinds de ontwikkeling van de Purmer is het stuk dat nu aangewezen wordt als opvanglocatie eigendom van de Gemeente.
    De grond van Burggolf is nu aangewezen voor woningontwikkeling in de Oostflank, maar wegens bestuurlijke en ambtelijke wisselingen loopt de Oostflank flinke vertraging op.

    De Gemeente wil echter de hoofdprijs aan subsidie ontvangen door oorlogsvluchtelingen, asielzoekers en statushouders een plek te geven.

    Er is teveel onder de pet gehouden, burgers en instanties worden keer op keer voorgelogen en continu op het verkeerde been gezet.
    Het is tijd, de hoogste tijd dat de volledige Gemeenteraad vertrekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,903FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
6.3 ° C
7.2 °
5.5 °
78 %
0.9kmh
100 %
do
10 °
vr
11 °
za
14 °
zo
16 °
ma
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.