10.3 C
Purmerend
dinsdag 16 april 2024
HomePurmerendTussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen in opvanglocatie in de Purmer-Zuid

Tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen in opvanglocatie in de Purmer-Zuid

Purmerend – De opvanglocatie in Purmerend voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne is bekend gemaakt. De gemeenteraad heeft gisteren een deel van de geheimhouding op de stukken opgeheven omdat ze het maatschappelijk belang groter vonden. Er waren twee locaties in het vizier. Een locatie in de Zuidoostbeemster en een locatie in de Purmer-Zuid. De locatie in de Purmer-Zuid is door de gemeente Purmerend als voorkeurslocatie aangewezen.

De locatie in de Purmer-Zuid langs de Verzetslaan zal tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen moeten gaan herbergen. Er zullen rond de 500 tijdelijke woningen op de opvanglocatie worden gerealiseerd. Een paar dagen terug berichtte Regio Purmerend hier al over omdat de redactie een deel van de toen nog geheime documenten inclusief tekeningen had ingezien. Toen was nog niet helemaal duidelijk hoeveel Oekraïense ontheemden en woningen er zouden komen.

“De opvanglocatie kent een woonprogramma voor ca. 500 tot 1500 Oekraïense ontheemden. Centraal op de locatie wordt er rekening gehouden met een sociaal-maatschappelijk cluster waar onder andere ruimte moet komen voor onderwijs, zorg en maatschappelijke ondersteuning”, schrijft de gemeente Purmerend in de vrijgegeven memo.

“Gelet op de huidige duur van de oorlog in Oekraïne, de verwachting dat deze niet binnen afzienbare termijn is afgelopen en de constatering dat Oekraïense ontheemden niet onmiddellijk terug kunnen keren naar een land in wederopbouw, maakt dat de opgave om ontheemden van opvang te voorzien structureler van aard is geworden.”

Tijdelijke woningen

“Een meer passende vorm van opvang die kan worden geboden is het gebruiken van tijdelijke woningen, vergelijkbaar met de bestaande woningen op de Verzetslaan en het Karekietpark. Om de druk op de bestaande stad te verlichten en gebruik te maken van kansen bij gebiedsontwikkeling is een grotere opvanglocatie wenselijk. Als de opvang van Oekraïense ontheemden niet meer noodzakelijk zijn, dan kan deze locatie worden ingezet voor de huisvesting van andere doelgroepen”, aldus de gemeente in de vrijgegeven memo.

Sluiting andere opvanglocaties

Met het realiseren van de opvanglocatie op de Purmer Zuid, gaan andere opvanglocaties voor Oekraïners in Purmerend sluiten. “Het gaat dan bijvoorbeeld om de locatie Van IJsendijkstraat en het gemeentehuis van de voormalige gemeente Beemster. Deze locaties kunnen worden onderzocht om ingezet te worden voor reguliere Purmerendse woningzoekenden” Purmerend biedt al een tijd op de diverse locaties onderdak aan rond de 550 ontheemden uit Oekraïne.

83 euro per dag

De gemeente ontvangt per gerealiseerde opvangplek een bedrag van 83 euro per dag. Met dit bedrag kan de gemeente Purmerend de rekeningen betalen. Deze variëren van accommodatie en beveiliging tot kosten voor catering, schoonmaak en leefgeld.


Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Dit kan toch niet waar zijn. Geen enkele consultatie met de buurt. Ongelofelijk dat je als gemeente zomaar kan besluiten om zo’n mooi stuk Purmerend op te offeren. Opvang is nodig maar in goed overleg en op plekken die zich hier voor lenen. Dit ligt teveel druk op de bestaande wijk. Tijdelijke bouw bestaat niet als je er ook een cultureel centrum neerzet. Daarnaast wordt er gesproken over ‘andere doelgroepen’. Dat voelt als opmaat voor statushouders of zelfs een AZC. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,873FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.3 ° C
11.7 °
9.4 °
78 %
6.7kmh
98 %
di
11 °
wo
8 °
do
10 °
vr
10 °
za
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.