Regionaal – Het UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Zaanstreek/Waterland in 2023 nog zal groeien. Echter, vanaf 2024 zal deze groei vertragen vanwege een lagere economische groei en aanhoudende personeelstekorten.
Hoewel de meeste sectoren nog steeds een groei in werkgelegenheid laten zien, worden financiële diensten, industrie en uitzendbureaus geconfronteerd met banenkrimp. In veel andere sectoren neemt het groeitempo af. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose Zaanstreek/Waterland voor 2023 – 2024.
Economische uitdagingen en onzekerheden
Arbeidsmarktadviseur, Bedia Can, benadrukt in het onderzoek dat de economie wordt beïnvloed door hoge energieprijzen, inflatie en internationale onzekerheden. Ondanks een verwachte groei van de Nederlandse economie in 2023 en 2024, is de verwachting voor werkgelegenheid minder gunstig dan in voorgaande jaren. Er is ook bezorgdheid over de beschikbaarheid van gas in geval van een strenge winter in 2024, wat de banengroei zou kunnen vertragen.
Toename van werknemersbanen vooral in 2023
De afgelopen jaren vertoonde de werkgelegenheid positieve groei, met name het aantal werknemersbanen in de Zaanstreek/Waterland-regio. Dit was een teken van economische veerkracht na opeenvolgende crises, waaronder de coronapandemie en de energiecrisis. Desondanks worden de verwachtingen voor de komende jaren beïnvloed door factoren zoals hoge inflatie, personeelstekorten en onzekerheden op internationale markten.
In 2023 en 2024 wordt een groei van het aantal banen voor werknemers verwacht, zij het met een vertraging in 2024. Deze vertraging wordt voornamelijk toegeschreven aan aanhoudende personeelstekorten.
Banengroei in de meeste sectoren
Volgens de UWV Arbeidsmarktprognose wordt verwacht dat de werkgelegenheid in de meeste sectoren in 2023 en 2024 zal toenemen. Sectoren zoals horeca, specialistische zakelijke diensten en zorg & welzijn in de Zaanstreek/Waterland-regio zullen naar verwachting in 2023 de meeste groei laten zien. In 2024 zal de groei in bijna alle sectoren echter afnemen, met uitzondering van de ICT-sector.
Krimp in financiële dienstverlening en industrie
Niet alle sectoren zullen groei ervaren. In de financiële dienstverlening zal het aantal banen van werknemers al in 2023 afnemen, voornamelijk als gevolg van automatisering. Dit fenomeen van automatisering is ook merkbaar in de industrie en bij uitzendbureaus, waar het aantal werknemersbanen in 2023 daalt.
Groei vooral in Amsterdam en Flevoland
De groei van werkgelegenheid in 2023 en 2024 zal zich in heel Nederland manifesteren, met de grootste groei van werknemersbanen in Groot Amsterdam, Flevoland en Midden-Utrecht. Aan de andere kant zullen regio’s zoals Noord-, Midden- en Zuid-Limburg, Drenthe, Achterhoek en Zeeland minder groei ervaren, deels als gevolg van bevolkingsgroei of -krimp en andere regionale factoren.
Minder vacatures, maar aanhoudende personeelstekorten
Hoewel het aantal ontstane vacatures in 2023 en 2024 landelijk zal afnemen, betekent dit niet dat de personeelstekorten zullen verdwijnen. De krapte op de arbeidsmarkt blijft bestaan, vooral in beroepsgroepen als techniek, industrie, bouw, zorg en ICT, vanwege structurele oorzaken zoals vergrijzing en deeltijdwerk.
Lees het gehele rapport hier.