13.7 C
Purmerend
dinsdag 21 mei 2024
HomePurmerendNog steeds worden fietsen op de blindengeleidelijn geplaatst, gemeente Purmerend wil inzetten...

Nog steeds worden fietsen op de blindengeleidelijn geplaatst, gemeente Purmerend wil inzetten op gedragsverandering

Purmerend – Twee weken geleden werd er op het Tramplein een zogenaamde ‘Houd de lijn vrij’ tegel geplaatst om fietsers bewust maken van de geribbelde blindengeleidelijn, die een gidslijn vormt naar de bushaltes. Ondanks dat de tegel duidelijk is met de boodschap om de blindengeleidelijn vrij te houden, ziet Totaal Toegankelijk Purmerend nog geen verbetering.

Zonder die geleidelijnen is het moeilijk voor slechtzienden en blinden om de bushaltes op het Tramplein te bereiken. Afgelopen donderdag had D66 Purmerend tijdens de raadsvergadering een politiek voorstel in hun achterzak samen met GroenLinks en PVV Purmerend.

De partijen wilden een extra artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening om de geleidelijnen vrij te krijgen van obstakels en te houden zodat de Purmerendse Boa’s de bevoegdheid krijgen om hierop te kunnen handhaven. Hiermee zouden de Boa’s bekeuringen uit kunnen gaan delen of eventueel de fiets in beslag kunnen nemen als fietsers of andere obstakels de geleidelijn zouden blokkeren.

Gedragsverandering door fietslabels

Burgemeester Van Selm, die verantwoordelijk is voor dit onderwerp, kwam met een voorstel om fietslabels in te zetten zodat fietsers hierop attent worden gemaakt. Wat de Burgemeester betreft is het niets meer dan zorgen voor gedragsverandering bij de inwoners. Van Selm: “Het wijzigen van de APV heeft tijd nodig, in tegenstelling tot de fietslabels die gelijk uitgedeeld kunnen worden. Bovendien wil je dat mensen hun gedrag gaan aanpassen. Een herinnering in de vorm van een fietslabel past dan beter.”

De maatregel met de fietslabels zal over enige tijd door de gemeente Purmerend geëvalueerd worden. D66 Purmerend, GroenLinks en PVV Purmerend trokken daarop het politiek voorstel in. Als blijkt dat uit de evaluatie er geen significante verbetering is opgetreden, dan zullen de partijen het politieke voorstel alsnog in de gemeenteraad gaan inbrengen.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. @Een fietser: daar heb je zeker een punt. Bij het tankstation en naast de Amsterdamsche Poort zijn twee fietsenstallingen, maar er zouden inderdaad wel wat rekken bij kunnen. Bijvoorbeeld op het bovendek van de stalling bij het tankstation. Volgens mij kun je daar met een beetje passen en meten zo 60 extra fietsen kwijt. Maar hoe dan ook: een fatsoenlijk iemand zet zijn of haar fiets niet op een blindengeleidelijn neer.

 2. Ik praat dit gedraag niet goed maar het zou de gemeente sieren als ze eens logisch nadenkt om in te zien dat er veel te weinig fietsenstallingen zijn. Je kunt geen centrale busstation maken en verwachten dat iedereen lopend komt. Je kunt slechts een handje fietsen bij het tankstation parkeren en thats it. Wat verwacht je dan? Dat je als fietser rustig even doorfietst op zoek naar een plek 300m verderop terwijl je een bus moet zien te halen?? Een plek om afgehaald en opgehaald te worden door een auto is ook nergens aanwezig. Echt een onlogisch busstation mijn inziens!

 3. Volgens mij is het niet zo moeilijk. Borden neerzetten met de tekst “het deel van uw voertuig dat de blindengeleidelijn blokkeert, zal bij controle direct afgezaagd worden.” En dan ook echt doen! Maar handhaving en uitvoering is en zal altijd een groot probleem blijven in Nederland, want het is geen marktwerking en er is geen verdienmodel van te maken. Daarom zinken we maatschappelijk gezien steeds verder af. De hangjeugd ook op het Tramplein ‘s avonds. Hebben daar niks te zoeken en geven alleen maar overlast, maar wordt geen ene moer aan gedaan.

 4. Onbegonnen werk.
  Net als fietsers* op de stoep en in brandgangen: de politie noch handhaving geven er geen prioriteit aan.
  *=fietsers, bromfietsers, scooteraars: Artikel 5 van Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens stelt dat fietsers verplicht zijn om het fietspad danwel de rijbaan te gebruiken.
  Postbezorgers aldanniet met bakfiets, maaltijdbezorgers maar ook scooteraars, (school)jeugd en volwassenen rijden als niets ontziende dwazen over de stoepen.

  En rijden ze iemand aan? Dan rijden ze door.
  Aanspreken? Het minste wat je krijgt is een grote bek.

  Ik spreek uit ervaring, helaas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
13.7 ° C
15 °
12.2 °
82 %
2.7kmh
45 %
di
21 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.