20.3 C
Purmerend
woensdag 10 juli 2024
HomePurmerendPurmerendse handhavers zetten in op gedragsverandering "uw fiets stond op, of stond...

Purmerendse handhavers zetten in op gedragsverandering “uw fiets stond op, of stond te dicht op, een geleidelijn”

Purmerend – De burgemeester had het eerder al in een vergadering op het stadhuis aangegeven. Inzetten op gedragsverandering zodat fietsers, scooters en bromfietsen niet meer de geleidelijn voor blinden of slechtziende zouden blokkeren. Dit zou dan moeten gebeuren door het plaatsten van fietslabels. Purmerendse handhavers zijn deze week hiermee mee begonnen. “Uw fiets stond op, of stond te dicht op, een geleidelijn. Deze geleidelijn helpt blinden en slechtzienden veilig hun weg te vinden.”

“Komen onze collega’s van Handhaving fietsen, bromfietsen of snorfietsen tegen op of te dicht op de geleidelijnen, dan plakken ze er een fietslabel op. Deze sticker geeft uitleg en vraagt de eigenaar om rekening te houden met een ander, en het voertuig de volgende keer ergens anders te parkeren. Soms verplaatst Handhaving fietsen naar een plek naast de geleidelijnen.”, zegt de gemeente Purmerend.

Ondanks het plaatsen van een tegel halverwege januari, met daarop de tekst om de lijn vrij te houden, bleven fietsers hun fietsen plaatsen op deze lijnen. Zonder die geleidelijnen is het moeilijk voor slechtzienden en blinden om bijvoorbeeld de bushaltes op het Tramplein of andere voorzieningen te bereiken.

Foto: D66 Purmerend

Eind januari had D66 Purmerend tijdens de raadsvergadering een politiek voorstel in hun achterzak, samen met GroenLinks en PVV Purmerend, om dit voor altijd op te lossen. De partijen wilden een extra artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om de geleidelijnen vrij te krijgen van obstakels en te houden zodat de Purmerendse Boa’s de bevoegdheid krijgen om hierop te kunnen handhaven. Hiermee zouden de Boa’s bekeuringen uit kunnen gaan delen of eventueel de fiets in beslag kunnen nemen als fietsers of andere obstakels de geleidelijn zouden blokkeren.

Burgemeester Van Selm, die verantwoordelijk is voor dit onderwerp, kwam met een voorstel om fietslabels in te zetten zodat fietsers hierop attent worden gemaakt. Wat de Burgemeester betreft is het niets meer dan zorgen voor gedragsverandering bij de inwoners. Van Selm: “Het wijzigen van de APV heeft tijd nodig, in tegenstelling tot de fietslabels die gelijk uitgedeeld kunnen worden. Bovendien wil je dat mensen hun gedrag gaan aanpassen. Een herinnering in de vorm van een fietslabel past dan beter.”

De maatregel met de fietslabels zal over enige tijd door de gemeente Purmerend geëvalueerd worden. D66 Purmerend, GroenLinks en PVV Purmerend trokken daarop het politiek voorstel in. Als blijkt dat uit de evaluatie er geen significante verbetering is opgetreden, dan zullen de partijen het politieke voorstel alsnog in de gemeenteraad gaan inbrengen.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Parkeerverbod op het Tramplein en een fietsenstalling in de directe nabijheid zou wonderen kunnen doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,960FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.3 ° C
21.2 °
19.4 °
75 %
4kmh
86 %
wo
21 °
do
19 °
vr
15 °
za
17 °
zo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.