17.6 C
Purmerend
woensdag 22 mei 2024
HomeRegionaalMentale gezondheid jongvolwassenen in de regio achteruit gegaan

Mentale gezondheid jongvolwassenen in de regio achteruit gegaan

Regionaal – Meer dan de helft van de jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in de regio Zaanstreek-Waterland ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022, een groot gezondheidsvragenlijst onderzoek uitgevoerd onder meer dan 2400 jongvolwassenen in de regio en 70.000 in heel Nederland.

Bij deze groep ziet de GGD veel eenzaamheid en suïcidale gedachten. Vergeleken met de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen in 2021 hebben meer jongeren in onze regio mentale gezondheid problemen.

Psychische klachten vooral bij vrouwen 

Meer dan de helft van de jongvolwassenen die meededen aan het onderzoek geeft aan psychische klachten te ervaren. Vooral vrouwen geven dit aan. In de meeste gevallen gaat het om lichte klachten, een kleiner deel heeft matige of ernstige klachten. In 2021 was dit nog minder de helft van de deelnemende jongeren. 

Eén op de drie van de jongeren had een enkele keer tot heel vaak suïcidale gedachten in het jaar voorafgaand aan het onderzoek. Dit is een flinke stijging vergeleken met 2021. Toen gaf minder dan een kwart dit aan. Suïcidale gedachten komen vaker voor bij vrouwen. Het merendeel van de jongvolwassenen met suïcidale gedachten had deze een enkele keer. 

Jongvolwassenen voelen zich vaak eenzaam

Zes op de 10 jongvolwassenen die meededen is eenzaam, in 2021 was dit 55%. Een kwart voelt zich sterk eenzaam, een jaar eerder was dit nog één op de vijf. Eenzaamheid komt het meest voor bij vrouwen en praktisch opgeleide jongvolwassenen (voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, vmbo of mbo-niveau 1). Ook emotionele en sociale eenzaamheid komt veel voor onder jongvolwassenen. Emotionele eenzaamheid uit zich in het gemis van relaties met een hechte band, terwijl sociale eenzaamheid het gemis is van contacten met vrienden, familie en kennissen. 

Veel jongvolwassenen hadden hulp of steun nodig tijdens coronaperiode

Op basis van dit onderzoek is niet te zeggen in welke mate psychische klachten onder jongvolwassenen een gevolg zijn van de coronaperiode. Toch blijkt dat deze periode zeker impact had op een groot deel van deze groep. Zes op de tien jongvolwassenen had tijdens de coronaperiode hulp of steun nodig, vooral omdat zij niet lekker in hun vel zaten. 

De resultaten van de corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen Zaanstreek-Waterland zijn te vinden op de cijferwebsite van GGD Zaanstreek-Waterland. Hier staan de regionale resultaten en de resultaten per gemeente.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

6 REACTIES

  1. Zo is het, Ano. Het is maar dat je het weet. En mensen die niet geloven dat (overmatig) gebruik van de smartphone met een mindere mentale gezondheid kan samenhangen, zouden zich eens stevig achter de oortjes moeten krabben.

  2. Ik zeg waar het op staat… met een hoop door de jaren heen vergaarde mensenkennis en een voorgevoel dat me zelden in de steek laat. Helaas moet ik concluderen dat de mensheid en met name de toekomst daarvan (= de jongvolwassenen) aardig achteruit aan het hollen is.

  3. @ Busbestuurder je bevestigd alle cliche’s/vooroordelen over de buschauffeurs, mensen zonder empathie een verkeerd zelfbeeld en asociaal ! De rest van de wereld is de boosdoener en niet jij, je bent een naar mannetje.

  4. allemachtig, geloof je dit soort dingen echt? Mentale gezondheid dat samenhangt met het smartphone gebruik? Gelijk een bruggetje en klacht naar je ow zo leuk beroep. Als je er zo een hekel aan hebt om op die bus te zitten, stop dan. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat mensen die instappen nou niet echt het meest vrolijke gezicht zien.

  5. Ze moeten die domme smartphones eens thuis laten of in hun zak houden. Daar zal hun (sociale) leven sowieso niet slechter van worden. Zo willen ze bijvoorbeeld met een bus mee, maar ze zijn zo met hun telefoon bezig dat ze pas op het allerlaatste moment doorhebben dat de bus nadert (of in veel gevallen al voorbij de halte is). De chauffeurs gaan op haltes die door meerdere lijnen aangedaan worden, echt niet stoppen om te vragen of ze misschien mee willen. Helemaal niet met de krappe rijtijden die de buschauffeurs tegenwoordig hebben. Het rijdt trouwens ook een stuk prettiger zonder Redbull/McDonald’s/wiet stank in de bus, maar dit terzijde. Ik rijd ze dus graag voorbij en dat is dan vette pech voor die jongeren, wat vaak resulteert in de bekende middelvinger in de achteruitkijkspiegels. Want de rest van de wereld is natuurlijk de boosdoener. Niet zij… vinden ze zelf. Lijkt me logisch dat ze met zo’n instelling een wat mindere mentale gezondheid krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.6 ° C
18.9 °
16.1 °
69 %
5.8kmh
97 %
wo
18 °
do
17 °
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.