20.8 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeRegionaalSoms vijftien soorten gif op fruit en rozijnen: consument maakt zich zorgen

Soms vijftien soorten gif op fruit en rozijnen: consument maakt zich zorgen

Reigonaal – Uit een enquête onder ruim 27.000 consumenten door Radar Testpanel blijkt dat 95 procent van de consumten zich zorgen maakt over gifresten op fruit en rozijnen. Resten van wel vijftien verschillende pesticiden kunnen op sommige producten zitten. Consumenten willen dat supermarkten actie ondernemen om minder gif op hun voedsel te krijgen.

Uit navraag van Radar blijkt dat sommige supermarkten al gifcocktails op versproducten beperken via hun inkoopbeleid. Alleen supermarktketen ALDI laat weten aan RADAR dat ze per 1 juli 2023 ook gifcocktails op rozijnen en ander gedroogd fruit gaan beperken. Voedselwaakhond Foodwatch start een nieuwe, internationale campagne voor minder pesticidengebruik.

Uitzonderingen in de wet maken het mogelijk dat op rozijnen soms resten van wel 15 verschillende soorten pesticiden zitten, waarvan sommige verboden in de EU. Een meerderheid (61 procent) van de respondenten geeft aan dat deze informatie hen niet verbaast. Maar 95 procent maakt zich zorgen en 80 procent laat weten dat het hun koopgedrag beïnvloedt. Een kwart kiest vaker voor biologisch en 1 op de 7 alleen nog voor biologisch.

De enquête laat ook zien dat 89 procent van de consumenten niet vindt dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het uitzoeken of er gifstoffen op voedingsmiddelen zitten. Zij vinden dat supermarkten een informatieplicht hebben. Supermarkten hebben inkoopmacht en volgens voedselwaakhond Foodwatch moeten ze deze inzetten voor minder pesticidengebruik tijdens de teelt.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
20.8 ° C
22.8 °
18.9 °
71 %
1.8kmh
6 %
wo
21 °
do
22 °
vr
26 °
za
29 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.